Gynaecologie

Elke vrouw is voor ons bijzonder en speciaal. Jij kent jouw lichaam als geen ander. Onze gynaecologen beseffen hoe vervelend of zelfs ingrijpend het kan zijn wanneer jouw lichaam je in de steek laat. Dagelijks zetten zij hun expertise in om vrouwen te helpen bij het doornemen van de klachten, bij het vinden van de oorzaak en - waar mogelijk - te behandelen. De afdeling Gynaecologie is er voor vrouwen van alle leeftijden. We onderscheiden verschillende klachten en ziektebeelden. Deze kunnen te maken hebben met:

Wat kun je verwachten bij de afdeling Gynaecologie in ziekenhuis Tjongerschans?

 

Het eerste gesprek

Als vrouw ken jij jouw lichaam als geen ander. Daarom vinden wij het heel belangrijk om goed naar jou te luisteren. Dat begint bij het eerste gesprek. De gynaecoloog of physician assistant (PA) vraagt naar de reden van jouw komst en bespreekt met jou de klachten en/of vragen die jij hebt. De gynaecoloog luistert en vraagt door om een goed beeld te krijgen. Alles wat je bespreekt, is vertrouwelijk.

 

Het gynaecologisch onderzoek

Bijna altijd volgt na het eerste gesprek een gynaecologisch onderzoek. Vaak is dit een inwendig onderzoek. Zie je op tegen het onderzoek? Laat het ons weten. Je bent zeker niet de enige. Het bespreken van de spanning die je voelt, lucht vaak al heel erg op. Zorg dat je voorafgaand aan het onderzoek hebt geplast. Het onderzoek gaat beter met een lege blaas.

 

De diagnose en mogelijke behandeling

Na het gesprek en het onderzoek volgt de diagnose. De gynaecoloog bespreekt samen met jou wat de oorzaak van jouw klachten of ziektebeeld is en wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Wij vinden het heel belangrijk dat je de juiste informatie krijgt over de voor- en nadelen van de mogelijke behandelingen. En soms is niet behandelen ook een optie. Wij geven jou de ruimte om alle benodigde vragen te stellen. En we geven je tijd om na te denken over een beslissing.

 

Sedatie bij behandeling

Bij sommige behandelingen is sedatie (slapen) mogelijk. Je hoeft dan niet naar de operatiekamer. Op de behandelafdeling krijg je narcosemiddelen door een infuus. Je hebt dan geen pijn. Je slaapt, maar je blijft nog wel zelf ademen. Vooraf krijg je een screening. Je moet nuchter zijn. Na de behandeling slaap je uit op de dagverpleging. Als sedatie mogelijk is, zullen wij dit met je bespreken.

 

Verschillende poli’s

De afdeling gynaecologie heeft bijzondere expertise gebundeld in specialistische poli’s. Het kan zijn dat de huisarts je direct doorverwijst naar één van deze poli’s.

 

Zwangerschap

 

Vruchtbaarheid (fertiliteit)

 

Gynaecologische poli's

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar