Cyste eierstok

Een cyste van de eierstok is een met vocht gevulde holte in de eierstok. Hierdoor wordt de eierstok vergroot. Eierstokcysten komen vooral voor bij vrouwen tussen de 30 en 45 jaar en zijn vrijwel altijd goedaardig. De meeste eierstokcysten geven geen klachten. Ze variëren in grootte (van erwt tot meloen).

Symptomen eierstokcysten

  • Drukkend gevoel in de buik of pijn in onderbuik.
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap.
  • Onregelmatige of hevige menstruatie.

Grote cysten kunnen druk uitoefenen op blaas of darmen en daarmee zorgen voor aandrang om te plassen of obstipatie. Als een cyste draait of scheurt, ontstaat een hevige stekende pijn in de buik die gepaard kan gaan met misselijkheid en koorts.

Veelvoorkomende soorten eierstokcysten

Cyste eierstokken
Rondom de eisprong is er in de eierstok een kleine holte met vocht (follikel) waarin zich een eicel bevindt. Zo’n follikel groeit soms door, dat heet een persisterende (aanwezig blijvende) follikel. Deze verdwijnt meestal vanzelf. Soms verdwijnt een cyste niet. Er kan dan sprake zijn van een cyste-adenoom: een goedaardige afwijking, waarbij er slijm of ander vocht in de eierstok zit.

Endometrium cysten
Bij endometriose groeit weefsel van de binnenkant van de baarmoeder ook op plaatsen buiten de baarmoeder, bijvoorbeeld op de eierstok. Dit baarmoederslijmvlies bloedt mee tijdens de menstruatie. Op deze manier ontstaat in de eierstok een steeds groter wordende cyste gevuld met oud bloed. Ze zijn goedaardig.

Vergrote eierstok
Een eierstok kan ook in zijn geheel vergroot zijn. Ook dit is zichtbaar bij een echo. Er kan dan bijvoorbeeld sprake zijn van een heel grote cyste, ook wel dermoïdcyste genoemd. In zo’n dermoïdcyste is vaak allerlei soorten weefsel aanwezig, zoals haren, botten en talg. Het is meestal verstandig om zo’n vergrote eierstok te verwijderen, om te voorkomen dat het in de toekomst kwaadaardig wordt of door draaien plotseling ernstige buikpijn veroorzaakt.

Behandeling eierstokcysten

Bij veel eierstokcysten kan worden afgewacht, omdat zij vaak spontaan verdwijnen. Geeft de cyste klachten, is er twijfel over de soort cyste, of is de doorsnede ervan groter dan 10 centimeter, dan wordt de cyste vaak verwijderd door middel van een laparoscopie of door middel van een buikoperatie (laparotomie).