Eileiderontsteking

Eileiderontsteking

Eileiderontsteking is een ontsteking die vanuit de vagina via de baarmoederhals in je eileiders (en soms in de eierstokken) terechtkomt. De eileiders zijn dan rood en gezwollen. Een eileiderontsteking kan acuut optreden of chronisch zijn en aan een of beide eileiders ontstaan.

Een eileiderontsteking wordt vaak, maar zeker niet altijd, veroorzaakt door een geslachtsziekte, zoals chlamydia of gonorroe. Ook bacteriën uit de darmen kunnen zo’n ontsteking geven.

Symptomen en complicaties van een eileiderontsteking

  • Pijn aan een of beide kanten van de onderbuik;
  • Koorts;
  • Afscheiding;
  • Menstruaties die langer duren dan normaal;
  • Onvruchtbaarheid;
  • Problemen bij een zwangerschap.

Eileider gevuld met vocht

Als het uiteinde afgesloten is, kan zich vocht in de eileider ophopen. Een eerder doorgemaakte ontsteking is vaak de oorzaak. Wanneer de afgesloten eileider opnieuw ontstoken raakt, kunnen pijnklachten ontstaan. Er zijn dan ook klachten van algemeen ziekzijn en koorts. Het kan noodzakelijk zijn om de eileiders te verwijderen.

Afgesloten eileiders

Eileiders kunnen dus afgesloten zijn als gevolg van een ontsteking in het verleden, een eerdere buikoperatie, endometriose of verklevingen. Als beide eileiders afgesloten zijn, is medische hulp nodig om zwanger te worden.

Behandelen eileiderontsteking

Eileiderontsteking is vrij onschuldig, zeker als het tijdig en goed behandeld wordt, bijvoorbeeld met antibiotica. Met bloedonderzoek, een echo en/of een inwendig onderzoek, kunnen we onderzoeken of je een eileiderontsteking hebt. Ook kan de gynaecoloog een kweek afnemen. Een laparoscopie (kijkoperatie) kan bij een afgesloten eileider zinvol zijn.