Vulvapoli

 

Klachten aan de vulva

Op de vulvapoli kun je terecht voor onderzoek en behandeling van klachten aan de vulva of vagina. Veelvoorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Dit kan leiden tot problemen met plassen, de stoelgang of tijdens seksueel contact.

Wat is de vulva?

De vulva is de huid rondom de vagina en bestaat uit de grote (buitenste) en kleine (binnenste) schaamlippen en de clitoris. Het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, ook wel perineum genoemd, hoort er ook bij. Als de klachten ernstig zijn, kan dit nare gevolgen hebben voor je dagelijks leven.

Huidafwijkingen als eczeem en psoriasis kunnen ook op de vulva voorkomen. Klachten komen bij vrouwen van alle leeftijden voor. Als je pijn hebt, is gemeenschap niet altijd meer mogelijk. Je kunt je ook schamen over een afwijking en dit kan remmend werken voor je seksuele relatie.

Vulvapoli Tjongerschans

Op de vulvapoli van het Tjongerschans ziekenhuis werken gynaecologen Nienke Folkeringa en Gerco Jansen samen met een dermatoloog om je zo goed mogelijk te helpen. 

  • Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts voor een afspraak;
  • Tijdens het consult bespreek je eerst je klachten met de gynaecoloog en dermatoloog;
  • Neem een lijstje mee met de behandelingen die je al hebt geprobeerd;
  • Welke gevolgen hebben de klachten voor jou? En ben je ongerust?
  • Na dit gesprek volgt een lichamelijk onderzoek. De dermatoloog en gynaecoloog kijken naar mogelijke afwijkingen;
  • Soms is nog een inwendig onderzoek nodig, dit gebeurt met een spreider (speculum, eendenbek). Zo nodig haalt de arts een klein stukje weefsel weg voor verder onderzoek (biopsie). Je krijgt dan eerst een plaatselijke verdoving.

Vervolgafspraken vulvapoli

Als er meer afspraken nodig zijn, gebeurt dit bij de dermatoloog of bij de gynaecoloog. Samen met jou beoordelen wij wie jou het beste verder kan begeleiden.