Verklevingen

Verklevingen in de buik

Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.

Verklevingen zijn een soort littekens binnenin je buik. Ze kunnen ontstaan na een ontsteking van de eileider of de darm, na vroegere operaties of ten gevolge van endometriose. Er bestaan zowel dunne, vliezige als dikkere, stevige verklevingen.

Operatie verklevingen

Verklevingen kunnen alleen worden losgemaakt met een operatie. Helaas is er een grote kans op nieuwe verklevingen. Bovendien kunnen er organen beschadigen bij een operatie. Daarom opereren verklevingen we alleen als het echt nodig is.

Als de verklevingen heel dik zijn en (een gedeelte van) een darm afsluiten, is het wel zinvol om ze te verwijderen. Ook vrouwen die zwanger willen worden krijgen wel een operatie. In andere situaties heeft het weghalen van verklevingen meestal geen zin, omdat verklevingen meestal geen pijnklachten veroorzaken.

Verklevingen in de baarmoederholte

Verklevingen in de baarmoederholte (syndroom van Asherman). Dunne verklevingen tussen de voor- en de achterwand van deze holte zijn eenvoudig door te knippen tijdens een hysteroscopie. Voor dikkere verklevingen is een grotere operatie noodzakelijk.

Verkleving eileiders

Verklevingen rond de eileiders wijzen meestal op een eerder doorgemaakte eileiderontsteking. Een eileiderontsteking wordt nogal eens veroorzaakt door een geslachtsziekte, meestal een Chlamydia-infectie. Niet altijd geven deze infecties klachten. Ook darmbacteriën kunnen een eileiderontsteking veroorzaken.

Tijdens een laparoscopie neemt de gynaecoloog een kweek af uit de buikholte om te zien of hierin bacteriën aanwezig zijn, maar veelal zijn langere tijd na een eileiderontsteking geen bacteriën meer aantoonbaar.