Eierstokkanker

De eierstokken zorgen voor de productie van eicellen en maken hormonen aan. De eierstokken zitten vast aan het uiteinde van je eileiders die weer vastzitten aan je baarmoeder. Op de eierstokken kunnen goedaardige en kwaadaardige gezwellen voorkomen. Een eierstokcyste (met vocht gevulde holte) is een voorbeeld van een goedaardig gezwel.

Eierstokkanker

Bij eierstokkanker heb je een kwaadaardig gezwel op een of beide eierstokken. Eierstokkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar het ontstaat meestal bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Wat eierstokkanker veroorzaakt is niet zeker. Maar waarschijnlijk spelen hormonen een rol en bij vijf tot tien procent van de vrouwen is eierstokkanker erfelijk.

Symptomen eierstokkanker

De eierstokken liggen vrij in de buikholte. De tumor heeft alle ruimte om te groeien. In een vroeg stadium van eierstokkanker zijn er dan ook vaak geen klachten en wordt eierstokkanker vaak pas in een laat stadium ontdekt.

In een later stadium, wanneer de tumor groter is of als er vocht ophoopt, kun je last krijgen van verschillende symptomen, zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid en verstopping.

Behandeling eierstokkanker

De eierstokken kunnen zowel via de vagina als via de buikwand worden verwijderd. Bij een afwijkende eierstok neemt de gynaecoloog alleen deze eierstok weg. Soms kunnen je baarmoeder en één eierstok gespaard blijven om zo een voortijdige overgang te voorkomen. Dit is ook belangrijk als je nog kinderen wilt krijgen.

Bij eierstokkanker is na een operatie vaak ook chemotherapie of bestraling nodig. Dit is om te voorkomen dat de kanker later terugkomt.