Vulvapoli

Heb je klachten van de vulva? Veel vrouwen vinden het moeilijk om hiermee naar de huisarts te gaan. Wij raden je aan om dit wel te doen. Veel klachten zijn makkelijk te verhelpen. Soms is de behandeling lastig of is er geen goede diagnose. Dan kan een verwijzing naar onze vulvapoli zinvol zijn.

Gynaecoloog Nienke Folkeringa en een dermatoloog (huidarts) doen samen dit spreekuur. Zij vullen elkaar aan en kunnen je zo goede adviezen geven.

 

Wat is de vulva?

De vulva is de huid rondom de vagina en bestaat uit de grote (buitenste) en kleine (binnenste) schaamlippen en de clitoris. Het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, ook wel perineum genoemd, hoort er ook bij.

 

Welke klachten?

De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. De huid van de vulva kan veranderen. Huidafwijkingen als eczeem en psoriasis kunnen ook op de vulva voorkomen. Klachten komen bij vrouwen van alle leeftijden voor. Als de klachten ernstig zijn, kan dit nare gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Als je pijn hebt, is gemeenschap niet altijd meer mogelijk. Je kan je ook schamen over een afwijking en dit kan remmend werken voor je seksuele relatie.

 

Verwijzing

Samen met je huisarts kan je beslissen of een verwijzing naar de vulvapoli zinvol is voor jou. Neem een lijstje mee van de behandelingen die je al hebt geprobeerd.

 

De eerste afspraak

Tijdens het consult bespreek je eerst je klachten met de gynaecoloog en dermatoloog. Zij willen graag weten welke gevolgen de klachten voor jou hebben. Ook als je ongerust bent.

Na dit gesprek doen zij een lichamelijk onderzoek. De dermatoloog en gynaecoloog kijken naar mogelijke afwijkingen. Soms is nog een inwendig onderzoek nodig. Dit gebeurt met een spreider (speculum). Soms haalt de arts een klein stukje weefsel weg voor verder onderzoek (biopt). Je krijgt dan eerst een plaatselijke verdoving.

 

Daarna

Als er meer afspraken nodig zijn, gebeurt dit bij de dermatoloog of bij de gynaecoloog. Samen met jou beoordelen de specialisten wie je het beste verder kan begeleiden.

 

 

 

  • Nederlandse vereniging voor dermatologie en venereologie (NVDV)

www.huidarts.info

  • Nederlandse vereniging voor obstetrie en gynaecologie (NVOG)

www.nvog.nl

  • Patientenorganisatie Stichting Lichen Sclerosus

www.lichensclerosus.nl

  • Patientenvereniging voor lichen planus

www.lichenplanus.nl

  • Nederlandse lichen sclerosus steungroep

www.lichensclerosus.info

  • European College for the Study of Vulval Disease

www.ecsvd.eu

  • International Society for the Study of Vulvovaginal Disease (ISSVD)

www.issvd.org

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.