Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker ontstaat in de baarmoederhals. In het voorstadium van baarmoederhalskanker bevinden zich afwijkende cellen in de baarmoederhals. Deze kunnen spontaan verdwijnen of verwijderd worden.

Symptomen baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam en het geeft weinig of geen symptomen. Daarom worden aan vrouwen tussen de 30 en 60 jaar uitstrijkjes aangeboden in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Soms is een bloeding het eerste en enige merkbare verschijnsel. Deze bloeding kan ontstaan:

  • vlak na geslachtsgemeenschap;
  • tussen twee menstruaties;
  • na de overgang. Dit wordt niet altijd herkend, omdat vrouwen denken dat dit een plotseling terugkerende menstruatie is. Toch is de kans klein dat de menstruatie terugkeert als deze al een jaar of langer afwezig is.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt door besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Je krijgt HPV via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Met een HPV-vaccinatie ben je beter beschermd tegen HPV-infecties, maar het sluit een besmetting niet helemaal uit.

  • Baarmoederhalskanker is niet erfelijk of besmettelijk.
  • Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV).
  • Het duurt lang voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Meestal 10 tot 15 jaar.
  • Lange tijd is er sprake van een voorstadium. Dit heet ook wel een CIN afwijking. Dit voorstadium kan door het lichaam zelf opgelost worden. We controleren met uitstrijkjes of dit ook gebeurt. Als de uitstrijkjes te lang afwijkend blijven, of wanneer er sprake is van een ernstig voorstadium dan wordt een lisexcisie verricht om te voorkomen dat baarmoederhalskanker ontstaat.

Behandeling van baarmoederhalskanker

Bij baarmoederhalskanker is meestal een uitgebreide operatie nodig, maar soms is in een vroeg stadium een baarmoederverwijdering voldoende. Voor vrouwen met een kinderwens is het soms mogelijk om een baarmoedersparende behandeling uit te voeren.

.