Vleesboom

Vleesbomen (myomen) zijn goedaardige knobbels/verdikkingen in de spierwand van de baarmoeder. Ze bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Een myoom kan zo groot zijn als een speldenknop, maar is soms ook heel groot en kan dan meerdere kilo's wegen. Vaak zijn er meerdere myomen rond of in de baarmoeder aanwezig.

Vleesboomklachten

Vleesbomen komen bij ongeveer 20 - 30% van de vrouwen voor. De meeste vrouwen met een of meerdere vleesbomen hebben geen of weinig klachten. Heb je wel vleesboomklachten? De ernst van de klachten is meer afhankelijk van de plaats dan van de grootte van de myomen.

 • Menstruatieklachten bij vleesbomen
  Vooral myomen die (gedeeltelijk) in de baarmoederholte liggen, veroorzaken nogal eens ernstige menstruatieklachten, ook al zijn ze klein. Zo kan er sprake zijn van pijn tijdens de menstruatie. Deze menstruatiepijn neemt in de loop van de tijd toe en lijkt vaak op weeën. Daarnaast is er vaak zeer hevig bloedverlies vooral tijdens de eerste dagen van de menstruatie.
 • Tussentijds bloedverlies bij een vleesboom
  Wanneer het myoom gedeeltelijk of geheel in de baarmoederholte ligt, komt ook tussentijds bloedverlies nogal eens voor.
 • Drukkend gevoel onder in de buik
  Als de baarmoeder door de aanwezigheid van vleesbomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel onder in de buik niet ongebruikelijk.
 • Lage rugpijn bij myomen
  Ook lage rugpijn komt voor, vooral wanneer de baarmoeder aan de achterzijde door een myoom groter wordt, of wanneer de baarmoeder door groei van de myomen naar achteren kantelt.
 • Blaasklachten en klachten bij de gemeenschap
  Myomen die aan de voorkant van de baarmoeder liggen, kunnen door druk op de blaas, plasklachten veroorzaken (zoals vaak plassen of bij aandrang moeilijk het toilet halen). Soms ontstaan er ook klachten over pijn bij de gemeenschap.
 • Acute hevige buikpijn bij gesteeld myoom
  Bij een vleesboom die in de buikholte ligt en met een steel aan de baarmoeder is verbonden, kan de steel draaien, waardoor de vleesboom te weinig bloed krijgt. Acuut optredende hevige buikpijn is dan het gevolg.

Myomen en zwangerschap

Doorgaans belemmeren vleesbomen het zwanger worden niet, maar soms doen ze dat wel als ze in de baarmoederholte uitpuilen, erg groot zijn, of net op de overgang van de baarmoeder naar de eileider liggen. Behandeling is alleen nodig in het geval van klachten of als de gynaecoloog van mening is dat een myoom bijdraagt aan verminderde vruchtbaarheid.

Behandeling vleesboom

Vleesbomen hoeven alleen behandeld te worden als ze klachten veroorzaken. Heb je wel klachten, dan bespreekt de gynaecoloog verschillende behandelingsmethoden met je, zoals medicijnen met en zonder hormonen of de vleesboom operatief verwijderen.