Eileiders verwijderen

De eileiders hebben een transportfunctie. Zaadcellen komen via de vagina en de baarmoeder door de eileiders naar de eierstok toe. Een bevruchte eicel wordt door de eileider naar de baarmoeder vervoerd. Er zijn verschillende redenen om eileiders te verwijderen.

Vocht in de eileider

Door een oude ontsteking kan een eileider zijn afgesloten. Wanneer zich daarin vocht verzamelt, spreken we van een hydrosalpinx. Vaak is sprake van verminderde vruchtbaarheid. Bij een kinderwens beoordeelt de gynaecoloog eerst hoe de andere eileider eruitziet en of het verstandig is de hydrosalpinx te verwijderen of te openen. Soms is voor het openen van een hydrosalpinx een grotere operatie noodzakelijk.

Vocht in de eileider

Wanneer je een ontstoken eileider met pus erin hebt, moet deze behandeld worden. Als het geven van antibiotica niet helpt, kan het nodig zijn om de eileider te verwijderen.

Preventief verwijderen eileider

Soms krijgen vrouwen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van eierstokkanker, het advies om uit voorzorg (preventief) de eierstokken en eileiders te laten verwijderen.

Als je de eierstokken laat verwijderen dan zal de gynaecoloog ook de eileiders verwijderen. De eileiders maken geen hormonen en hebben geen functie meer.

Operatie eileiders

Meestal worden eileiders verwijderd door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit gebeurt altijd onder narcose. De baarmoeder, eileiders en eierstokken zijn zichtbaar op de monitor. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld verklevingen, vleesbomen of cystes direct uit de buikholte te verwijderen.