Voeding in het ziekenhuis

Bij ziekte beweegt u niet veel, u zou dan denken dat u niet veel hoeft te eten. Een kopje bouillon, een portie fruit en een beschuitje: is dat niet genoeg? Nee, dat is niet genoeg: bij ziekte moet u juist nog méér eten dan wanneer u gezond bent. De oorzaak hiervan is dat bij ziekte het energieverbruik hoger wordt.

Minder trek

Als gevolg van ziekte (of de behandeling) kan het zijn dat u meer moeite krijgt met het eten. Zo kan een verminderde eetlust optreden, of een afkeer van warm eten of van bepaalde producten ontstaan. Als u onvoldoende eet, vertraagt dat uw genezing. Gewichtsverlies kan een aanwijzing zijn dat u te weinig eet.

Gewichtsdaling 

Dat u afvalt tijdens een ziekenhuisopname lijkt er bij te horen. Gewichtsdaling houdt in, dat u onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Om te genezen heeft u deze voedingsstoffen juist hard nodig (b.v. eiwitten voor herstel van een wond).

Vertel het uw arts of verpleegkundige

Merkt u dat het eten moeilijk gaat, dan is het belangrijk dit direct te vertellen aan uw arts of verpleegkundige. De diëtist wordt dan gevraagd om bij u langs te komen. Ook als de arts of verpleegkundige vindt dat u weinig eet, zal de diëtist in consult gevraagd worden.

Het zou mooi zijn als u bij ontslag uit het ziekenhuis geen gewicht heeft verloren, zelfs al bent u te zwaar.