Naar het ziekenhuis in tijden van corona

In de buitenwereld zijn de coronamaatregelen bijna allemaal afgeschaft. Toch zijn er nog steeds besmettingen. Omdat we onze kwetsbare patiënten en medewerkers tegen het virus willen blijven beschermen, gelden er nog wel maatregelen in Tjongerschans. Wij hopen dat u zich met deze informatie goed kunt voorbereiden op uw komst naar Tjongerschans.

Mondneusmasker
Een mondneusmasker is voor patiënten en bezoekers in de meeste gevallen niet meer verplicht. Als patiënt, begeleider en bezoeker draagt u alleen nog continu een mondneusmasker tijdens uw bezoek in Tjongerschans als u:

  • in afwachting bent van de uitslag van een PCR-test maar wel toestemming van het ziekenhuis heeft om te komen;
  • klachten heeft zoals hoesten of verkoudheid maar de zelftest is negatief;
  • dit zelf prettig vindt of uzelf extra wilt beschermen.

Bij de ingang liggen mondneusmaskers. Zorgmedewerkers dragen een mondneusmasker als ze binnen 1,5 meter zorg aan de patiënt verlenen of als zij dat zelf prettig vinden.

 

Geef elkaar de ruimte
Het is niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden, al blijft dit wel een veilige afstand om besmettingen te voorkomen. Daarom vragen we elkaar de ruimte te geven.

 

Huisgenoot of nauw contact
Bent u een huisgenoot van iemand die COVID-positief is of bent in nauw contact geweest met een COVID-positieve persoon? Wilt u dan het bezoek aan het ziekenhuis uitstellen tot tien dagen na het laatste contact met die persoon? Moet u opgenomen worden? Dan verplegen wij u in isolatie.

 

Buitenlandse reis
Komt u terug van een buitenlandse reis? Kijk dan eerst op www.wijsopreis.nl voor de adviezen die voor u gelden. Komt u terug uit een oranje of rood gebied? Dan vragen wij u om uw bezoek tien dagen uit te stellen. Acute zorg kan vanzelfsprekend altijd doorgaan.

 

Klachten?
Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Doe dan eerst een zelftest. Als blijkt dat u corona heeft of nog steeds koorts hebt, neem dan contact op met de betreffende afdeling/polikliniek.

 

We vragen naar uw gezondheid
We vragen al onze patiënten, begeleiders en bezoekers of zij coronaklachten hebben. Dit doen we bij de ingang van het ziekenhuis via de aanmeldzuilen, maar als u een afspraak op de polikliniek heeft, kunt u thuis ook alvast de vragen invullen op www.mijntjongerschans.nl

Dit moet u weten als u als patiënt naar Tjongerschans gaat.

 

Afspraak maken
Bent u door uw huisarts of verloskundige doorverwezen naar Tjongerschans en wilt u een afspraak maken? Afspraken worden steeds vaker telefonisch of via webcamconsult gehouden, maar uiteraard blijven we patiënten ook fysiek zien in het ziekenhuis als dat nodig is. De medisch specialist beoordeelt uw verwijzing en bekijkt in welke vorm uw afspraak gepland kan worden. Uw afspraak kan 24 uur nadat u bent verwezen gemaakt worden. Dit kunt u zelf doen op www.mijntjongerschans.nl of u kunt bellen met het afsprakenbureau 0513 - 685 600 (maandag t/m vrijdag van 8.00 -17.00 uur).

 

Afspraak of opname
Het is mogelijk dat we uw afspraak of opname moeten afzeggen, in dat geval nemen we altijd contact met u op. Vanwege het maximale aantal personen in het pand, vragen we u niet eerder dan 15 minuten voor uw afspraak naar het ziekenhuis te komen. U kunt zich vanaf 15 minuten voor uw afspraak aanmelden. Niet eerder. 

 

Begeleiding
Neem maximaal één begeleider mee naar uw afspraak.

 

Bloedprikken
Op deze pagina leest u alles over bloedprikken.


Poliklinieken

De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Onze poliklinieken in Joure, Lemmer en Steenwijk zijn open op afspraak. In Lemmer kunt u ook op afspraak bloedprikken.

Wilt u iemand die in Tjongerschans ligt bezoeken? Bekijk dan de actuele bezoekersregeling

 

Spoedeisende Hulp (SEH)
Op de SEH geldt dat er twee bezoekers/begeleiders per keer bij de patiënt mogen zijn. Overige bezoekers kunnen eventueel in de auto blijven wachten.

 

Dit moet u weten als u als naaste / begeleiding met een patiënt mee wilt gaan naar het ziekenhuis.

Er mag maximaal één begeleider mee naar een afspraak op de polikliniek. Op de SEH geldt dat er twee bezoekers/begeleiders per keer bij de patiënt mogen zijn. Overige bezoekers kunnen eventueel in de auto blijven wachten