Naar het ziekenhuis

Vanwege het coronavirus is het ziekenhuis anders ingericht dan u gewend bent. De veiligheid van onze patiënten en medewerkers staat op de eerste plaats. De noodzakelijke maatregelen zorgen ervoor dat we minder mensen tegelijk kunnen ontvangen. Wat dit betekent voor uw bezoek aan het ziekenhuis leest u hier.

Er wordt bij de toegang van ziekenhuis Tjongerschans geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde bezoekers en patiënten. Om de verspreiding van het coronavirus te verkleinen zijn er wel maatregelen van kracht. Bent u een huisgenoot van iemand die COVID-positief is of bent in nauw contact geweest met een COVID-positieve persoon dan vragen we u om uw bezoek uit te stellen tot tien dagen na het laatste contact met die persoon. Moet u opgenomen worden? Dan verplegen wij u in isolatie.


Buitenlandse reizen

Komt u terug van een buitenlandse reis? Kijk dan eerst op www.wijsopreis.nl voor de adviezen die voor u gelden. Komt u terug uit een oranje of rood gebied? Dan vragen wij u om uw bezoek tien dagen uit te stellen. Acute zorg kan vanzelfsprekend altijd doorgaan. Bezoek in uitzonderlijke gevallen, kan in afstemming met de betreffende afdeling plaatsvinden.


Mondneusmasker

In Tjongerschans dragen medewerkers, patiënten en bezoekers een mondneusmasker. Neem daarom een mondneusmasker mee naar het ziekenhuis. Dit advies geldt voor iedereen in de leeftijd vanaf 13 jaar (medewerkers, patiënten, bezoekers, begeleiders en leveranciers). Wanneer u een mondneusmasker draagt, draagt u een eigen niet-medisch mondkapje*.

*Niet-medische mondneusmaskers hebben geen CE-markering of een medische claim, zoals ‘for medical use’.


Klachten?

Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Heeft u een afspraak? Bel dan met de betreffende afdeling/polikliniek. In overleg bekijken we wat er mogelijk is. 

 

Triage
We vragen al onze patiënten, begeleiders en bezoekers of zij coronaklachten hebben. Dit kan bij de ingang van het ziekenhuis op de aanmeldzuilen, maar als u een afspraak op de polikliniek heeft, kunt u thuis ook alvast de vragen invullen op www.mijntjongerschans.nl

 

1,5 meter afstand
We vragen u om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Dit moet u weten als u als patiënt naar Tjongerschans gaat.

Afspraak maken
Bent u door uw huisarts of verloskundige doorverwezen naar Tjongerschans en wilt u een afspraak maken? Afspraken worden steeds vaker telefonisch of via webcamconsult gehouden, maar uiteraard blijven we patiënten ook fysiek zien in het ziekenhuis als dat nodig is. De medisch specialist beoordeelt uw verwijzing en bekijkt in welke vorm uw afspraak gepland kan worden. Uw afspraak kan 24 uur nadat u bent verwezen gemaakt worden. Dit kunt u zelf doen op www.mijntjongerschans.nl of u kunt bellen met het afsprakenbureau 0513 - 685 600 (maandag t/m vrijdag van 8.00 -17.00 uur).

 

Afspraak of opname
Het is mogelijk dat we uw afspraak of opname moeten afzeggen, in dat geval nemen we altijd contact met u op. Vanwege het maximale aantal personen in het pand, vragen we u niet eerder dan 15 minuten voor uw afspraak naar het ziekenhuis te komen. U kunt zich vanaf 15 minuten voor uw afspraak aanmelden. Niet eerder. 

 

Begeleiding
We vragen u nadrukkelijk om alleen naar uw afspraak te komen (tenzij begeleiding noodzakelijk is, dit gaat in overleg met de afdeling waar u een afspraak heeft). Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein en telefonisch meeluisteren. 


Bloedprikken

Op deze pagina leest u alles over bloedprikken.


Poliklinieken

De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Onze poliklinieken in Joure, Lemmer en Steenwijk zijn open op afspraak. In Lemmer kunt u ook op afspraak bloedprikken.

Dit moet u weten als u als bezoeker naar Tjongerschans gaat.

 

Videobellen met patiënten

Wist u dat iedere patiënt een iPad aan bed heeft? Patiënten kunnen met de iPad inloggen op hun eigen Skype, Facebook Messenger of Instagram-account. Op deze manier kunnen ze videobellen met familie en vrienden.

 

Bezoek aan niet-coronapatiënten

Opgenomen patiënten mogen vier verschillende bezoekers per dag ontvangen, maximaal één bezoeker per keer (in verband met de beschikbare ruimte). Bezoekuur is elke dag tussen 14.30 en 20.00 uur. In Tjongerschans is het dragen van een mondneusmasker ook als bezoeker verplicht. En denk er om dat u anderhalve meter afstand houdt tot mensen die niet tot uw huishouden behoren.  

Let op! U mag niet op bezoek komen bij een patiënt in Tjongerschans als u:

  • hoest,
  • verkouden bent,
  • koorts heeft.

Dit geldt ook voor bezoekers aan IC-patiënten. Eventuele uitzonderingen op deze bezoekersregeling worden besproken met de afdeling.

 

Bezoek Intensive Care

De bezoektijden op de Intensive Care wijken af van de algemene bezoektijden. Bezoek is hier welkom tussen 11.00 en 11.30 uur, tussen 14.30 en 16.00 uur en tussen 19.00 en 20.00 uur.

 

Bezoek centrum Vrouw, Moeder & Kind

Binnen het centrum Vrouw, Moeder & Kind zijn een paar aanvullingen op de bezoekersregeling.

Opname na de bevalling

Beide ouders mogen blijven slapen (rooming-in). Daarnaast mogen er tussen 14.30 en 20.00 uur maximaal twee keer twee personen op bezoek komen. Broertjes en zusjes jonger dan 13 jaar tellen niet mee.

Kinderafdeling

Bij kinderen mogen ouders/verzorgers 24 uur per dag bij het kind zijn. Eén ouder mag blijven slapen. Daarnaast mogen er tussen 14.30 en 20.00 uur maximaal twee keer twee personen op bezoek komen. Broertjes en zusjes jonger dan 13 jaar tellen niet mee.

Dagopnames

Geen extra bezoek, alleen de ouder(s)/verzorger(s).

Bezoek afdeling Klinische Geriatrie

Dagelijks tussen 14.30 – 16.30 uur en 18.30 – 20.00 uur.
Zaterdag, zondag en feestdagen extra: 11.00 – 12.00  uur.

 

Bezoek aan patiënten die in quarantaine liggen 

Als een patiënt in quarantaine ligt (bijvoorbeeld vanwege contact met iemand die positief is getest op COVID-19) tijdens de opname geldt er een ander bezoekersbeleid. Patiënten in quarantaine mogen één keer per dag een bezoeker ontvangen. Dit gaat in afspraak met de afdeling. De bezoeker draagt persoonlijke beschermingsmiddelen die worden aangeboden door de afdeling. 

 

Bezoek aan coronapatiënten verdacht of positief

Patiënten die in Tjongerschans zijn opgenomen en die een verdenking op het coronavirus hebben, mogen tijdens het wachten op de testuitslag geen bezoek ontvangen. Zodra blijkt dat de test positief is, zal een medewerker van de afdeling contact opnemen met de contactpersoon van de patiënt en worden er afspraken gemaakt over de bezoekersregeling.

 

Dit moet u weten als u als naaste / begeleiding met een patiënt mee wilt gaan naar het ziekenhuis.

We vragen u nadrukkelijk om alleen naar uw afspraak te komen (tenzij begeleiding noodzakelijk is, dit gaat in overleg met de afdeling waar u een afspraak heeft). Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein en telefonisch meeluisteren.