Naar het ziekenhuis

Door het coronavirus is het ziekenhuis anders ingericht dan u gewend bent. Veiligheid van onze patiënten en medewerkers staat op de eerste plaats. De noodzakelijke maatregelen zorgen ervoor dat we minder mensen tegelijk kunnen ontvangen. Wat dit betekent voor uw bezoek aan het ziekenhuis leest u hier.

1,5 meter afstand
We vragen u om minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. En hoe vreemd het misschien ook voelt, we schudden geen handen meer om u te begroeten. 

Ingangscontrole
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan gelden er strenge regels voordat u toegang krijgt tot het ziekenhuis. Wij controleren hierop bij de ingang van het ziekenhuis. Heeft u verkoudheidsklachten, luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), koorts of een koortsig gevoel? Kom dan niet naar het ziekenhuis. Dit geldt voor patiënten, bezoekers en begeleiders.

Dit moet u weten als u als patiënt naar Tjongerschans gaat.

Afspraak of opname
Vanwege het coronavirus gaan niet alle afspraken door. We bekijken per afspraak wat we kunnen doen:  

  • veranderen in een telefonische afspraak
  • de afspraak, opname of operatie verplaatsen naar een ander moment
  • de afspraak, opname of operatie gaat door, maar we willen vooraf weten of u klachten heeft die bij corona kunnen passen (koorts, hoesten en/of kortademigheid).

Vanzelfsprekend volgt elk specialisme hierbij de richtlijnen die hiervoor gelden vanuit de eigen beroepsvereniging. We bellen patiënten die binnenkort een afspraak hebben als er iets aan die afspraak verandert. Wordt er geen contact opgenomen dan gaat uw afspraak gewoon door. 

Bevallen in Tjongerschans
Bevallen in het ziekenhuis is nog steeds mogelijk. Overleg met je eigen verloskundige waar je bevalling gaat plaatsvinden. Ga je in het ziekenhuis bevallen zonder dat dit medisch noodzakelijk is, dan kan dat onder begeleiding van je eigen verloskundige. Bij de bevalling mag één persoon aanwezig zijn (naast je verloskundige).


Begeleiding

Kom als dat mogelijk is alleen naar een afspraak in het ziekenhuis. Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein.


Bloedprikken

Bent u door uw specialist, huisarts, verloskundige of de trombosedienst naar het ziekenhuis doorgestuurd voor bloedafname? Dan kunt u terecht in de bloedafname tent van Certe/Hal Friesland naast het ziekenhuis. Dit kan op werkdagen van 8.00 tot 16.45 uur. Patiënten van huisartsen kunnen alleen terecht op afspraak. Op deze manier kunnen we anderhalve meter afstand houden en voorkomen we wachtrijen en te volle wachtruimtes. Via de afsprakenplanner kunt u eenvoudig zelf een afspraak maken. Lukt dat niet, dan kunt u bellen met Certe/Hal Friesland via 088 – 23 71 000.


Mensen die voor de OGGT (glucose suiker) of Waterstofademtest komen worden (op afspraak) in Tjongerschans geprikt. Let op! Heeft u klachten die te maken kunnen hebben met het coronavirus? Dan kunt u geen bloed laten prikken in de bloedafname tent van Certe en dient u contact op te nemen met degene die u heeft doorverwezen.


Poliklinieken

De poliklinieken zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Onze poliklinieken in Joure en Lemmer zijn open op afspraak. Bloedprikken is in Lemmer niet mogelijk.

Dit moet u weten als u als bezoeker naar Tjongerschans gaat.

Bezoek aan niet-coronapatiënten:
Het bezoek aan andere patiënten in Tjongerschans is beperkt. Opgenomen patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen. Die bezoeker moet 12 jaar of ouder zijn. En als u op bezoek gaat bij een kind, moet u de ouder/verzorger van het kind zijn. Bezoekuur is tussen 18.30 en 20.30 uur.

Let op! U mag niet op bezoek komen bij een patiënt in Tjongerschans als u:

  • hoest,
  • verkouden bent,
  • koorts heeft.


Bezoek aan coronapatiënten verdacht of positief:
Patiënten die in Tjongerschans zijn opgenomen en die (mogelijk) het coronavirus hebben, mogen geen bezoek ontvangen. Dit is hartverscheurend, maar het is nodig.


Bezoek aan coronapatiënten verdacht of positief in de stervensfase:
Het is belangrijk dat directe naasten afscheid kunnen nemen van een persoon met COVID-19 in de stervensfase. Er wordt in de stervensfase dan ook coulance betracht met betrekking tot het toelaten van bezoek op de corona cohorten en aantal bezoekers dat bij een patiënt mag komen. Dit is altijd in overleg met de verpleegkundige van de afdeling. Deze neemt hierover contact met u op.

  • Bezoek om afscheid te nemen wordt beperkt tot eenmalig een klein aantal meest naaste mensen.
  • Bezoek (al of niet met ziekteverschijnselen passend bij COVID-19) houdt zich aan de beschreven maatregelen, deze ontvangt het bezoek van de verpleegkundige.

Dit moet u weten als u als naaste / begeleiding met een patiënt mee wilt gaan naar het ziekenhuis. 

Het is de bedoeling dat een patiënt alleen naar een afspraak in het ziekenhuis komt. Alleen als het noodzakelijk is, kan er begeleiding met de patiënt mee. Eventueel kan begeleiding wachten in de auto op het parkeerterrein.