AYA-zorg voor jongvolwassenen met kanker

AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Als jongvolwassene met kanker kan het goed zijn dat je met veel vragen zit die specifiek zijn voor jouw leeftijd of jouw situatie. In ziekenhuis Tjongerschans hebben wij aandacht voor al je vragen. Wij bieden specifieke AYA-zorg. De AYA-zorgverlener heeft hierin een centrale rol.

Bij de AYA-zorgverlener, kun je in alle fases van je ziekte terecht met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte en de behandeling daarvan te maken hebben. Voel je vrij je vragen te stellen. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen wij je helpen en eventueel doorverwijzen.

Vraag maar raak

Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn…’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt deze meenemen naar het ziekenhuis.

AYA-team
De AYA-zorgverleners hebben regelmatig overleg met het AYA-team. In dat team overleggen ze met een medisch specialist en maatschappelijk werker om de zorg nog verder te verbeteren. Indien nodig kunnen ook andere professionals, zoals een psycholoog, een geestelijk verzorger of een diëtiste geraadpleegd worden. De AYA-zorg neemt de behandeling van de ziekte of de controle afspraken niet over. Hiervoor blijft je eigen behandelend medisch specialist verantwoordelijk.

AYA-zorgverleners in Tjongerschans
Op de foto van links naar rechts:
Evelien Adema – physician assistant gynaecologie
Otsje Beitske Wierstra – oncologieverpleegkundige dagcentrum oncologie/hematologie
Heleen van der Meij – medisch maatschappelijk werker
Natasja Stellingwerff – physician assistant urologie
Maaike de Vries – oncologieverpleegkundige mamma- en melanoompoli
Anneke Brandsma – oncologieverpleegkundige dagcentrum oncologie/hematologie (niet op de foto)

Meer informatie of een afspraak maken
Heb je vragen over AYA-zorg in Tjongerschans of wil je een afspraak maken met een van onze AYA-zorgverleners? Dan kun je contact opnemen via aya@tjongerschans.nl of bel naar 0513 – 685 495. Kijk ook op www.ayazorgnetwerk.nl/patient voor meer informatie. Je vindt hier onder andere de AYA-patiëntenfolder.

AYA Zorgnetwerk en samenwerking UMCG
Het AYA-team van Tjongerschans werkt nauw samen met het UMC Groningen en is onderdeel van het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

AYA-zorg heeft, vanaf het moment van diagnose, oog voor alle aspecten die spelen in het leven van jongvolwassenen. Bij AYA-zorg staat de vraag ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig? centraal, ongeacht de tumorsoort of de fase van de ziekte. Hiermee helpt AYA-zorg de patiënt om in zijn of haar kracht te staan en regie over eigen leven te behouden.

Belangrijke websites