De diëtist

Een voedings- of dieetadvies kan voor veel mensen ingrijpend zijn. Het niet meer ‘gewoon’ kunnen of mogen eten, kan worden gezien als een inbreuk op het dagelijks leef- en eetpatroon. De diëtist is de persoon bij uitstek die u daar zo veel mogelijk bij kan begeleiden en motiveren.

Ondervoeding
Tijdens opname in Tjongerschans, zijn u vragen gesteld over uw gewicht, de eetlust en de voeding. De conclusie kan zijn, dat u ondervoed bent. Aan de hand daarvan kan een diëtist ingeschakeld worden, om samen met u te kijken hoe uw voedingsinname en daarmee voedingstoestand kan worden verbeterd. Het advies kan bijvoorbeeld zijn: extra tussendoortjes, pap in plaats van brood, gemalen vlees of drinkvoeding.

Dieet
Indien u een dieet moet volgen, schakelt uw behandelend specialist een diëtist in. Bij een dieet kunt u denken aan bijvoorbeeld: een cholesterolbeperking, eiwitbeperking, natriumbeperking, vezelverrijking of glutenvrij dieet. De diëtist geeft uitleg en schriftelijke informatie over het dieet en de uitvoering daarvan thuis.

Consistentie
Tevens kunt u tijdelijk zijn aangewezen voeding met een andere consistentie, zoals gemalen en vloeibare voeding. Om voldoende energie en voedingsstoffen
binnen te krijgen, is het belangrijk dat de diëtist u hier over informeert.

U kunt met al uw vragen over voeding of dieet terecht bij de diëtist. Via de verpleegkundige of Hotelservice Assistent kunt u contact opnemen met de diëtist.