Anniek van der Spoel

Anniek van der Spoel is tweedejaars student Facility Management aan de Hanze Hogeschool in Groningen en is in februari begonnen met haar stage op de afdeling Facilitair. Tijdens haar stage doet Anniek onderzoek naar het verduurzamen van het huidige assortiment aan voeding en werk daarnaast mee op de afdeling.

Anniek is niet onbekend met Tjongerschans, zo is ze in het weekend al enige tijd de kamers van het ziekenhuis aan het schoonmaken. Hierdoor kent ze Tjongerschans en de mensen en wist ze dat dit voor haar stage een interessant leeromgeving is. ‘Ik ben hier nu veel, voor stage doordeweeks en weekends voor het werk!’

De eerste stagedag was voor Anniek wel even wennen, op een andere afdeling met veel nieuwe indrukken en werkzaamheden. Ze staat nog maar aan het begin van haar stage en het onderzoek. Vanuit de afdeling heeft ze een richting meegekregen namelijk ‘het verduurzamen van het huidige assortiment’. Anniek: “Momenteel ben ik in brede zin aan het kijken naar de huidige situatie qua voeding in het restaurant en de brasserie voor de bezoekers en medewerkers en de hotelservices die bij de patiënt langs gaan.” Zodra dit duidelijk is mag Anniek zelf een vraagstelling formuleren, het kan dus nog alle kanten op. Van het verduurzamen met betrekking tot afval(scheiding) tot het verduurzamen met behulp van biologische producten. Over deze onderwerpen gaat Anniek, als onderdeel van haar onderzoek, in gesprek met de medewerkers om zo een goede onderzoeksvraag te formuleren. “Het is fijn dat collega’s hierover mee willen denken”.

Naast het onderzoek werkt Anniek ook mee op de afdeling Facilitair. Zo mag ze meedenken over het ‘better-in-better-out’-systeem waarbij wordt gekeken hoe patiënten zo fit mogelijk een operatie ingaan zodat zij er ook weer fitter uitkomen. Hiervoor neemt ze deel aan vergaderingen: “Het is voor mij interessant om erbij te zitten en te luisteren hoe zulke vergaderingen gaan.” De vergaderingen helpen Anniek ook bij haar onderzoek. De onderwerpen waar ze aan mee werkt raken vaak ook haar onderzoek.. Anniek merkt dat haar collega’s open staan voor haar frisse blik: “Als ik er wat langer ben, kan ik hopelijk wat meer meepraten en een eigen inbreng geven.”

Deze stage staat voor Anniek verder in het teken van snuffelen aan het facilitaire vak en dat kan volgens haar mooi in zo’n brede organisatie als het ziekenhuis. Er gebeurt veel wat betreft facility management: van catering en beveiliging tot het inrichten van de werkplekken en de schoonmaak. Tijdens haar stage wil Anniek daarom ook nog graag meelopen met de facilitair adviseurs om zo te kijken welke richting haar in de toekomst het leukste lijkt. “De studie facility management is heel breed, je kunt er alle kanten mee op. Dat is mooi om hier in het ziekenhuis te ervaren.”