“Zowel de apparatuur als de ziekteleer, het heeft me altijd al geboeid.”

Marco Slump is sinds 2018 werkzaam als medisch instrumentatie technicus bij Tjongerschans. Het mooiste aan het vak vindt hij: “De afwisseling en het werken in een fijn team. Het is echt teamwork, we doen het met elkaar. De ene keer ben je bezig met het onderhouden of repareren van een toestel op je werkplek en zo ben je ook weer ergens in huis voor een storing of onderhoud.”

Oorspronkelijk komt Marco uit de audiovisuele techniek, waarbij hij werkte als audio/videotechnicus. De medische wereld trok echter altijd al zijn interesse, Marco: “Zowel de apparatuur als de ziekteleer, het heeft me altijd al geboeid.” Op een gegeven moment kwam er een vacature voorbij waar een elektronicus werd gevraagd bij een bedrijf die laboratoria voor de nucleaire geneeskunde fabriceert. Na 17 jaar hier als technicus in stralingsmeetapparatuur gewerkt te hebben, is Marco inmiddels alweer ruim 3,5 jaar werkzaam bij de Medische Instrumentele Dienst (MID) van Tjongerschans. Binnen het ziekenhuis ligt zijn interesse vooral bij oogheelkunde, scopie en patiëntbewakingsapparatuur. “Van huis uit ben ik een echte hands-on techneut: het sleutelen aan en het repareren van apparaten, dat vind ik het leukste!” vertelt Marco enthousiast.

Bij de MID werkt hij samen met vier collega technici, twee administratiefmedewerkers en een hoofd MID. Gezamenlijk, maar ook afzonderlijk van elkaar werken zij dagelijks aan projecten, reparaties, onderhoud en storingen van alle ruim 3.500 medische apparaten binnen Tjongerschans. Het onderhoud is de rode draad van de werkzaamheden. Momenteel is de MID bijvoorbeeld druk met het tweejaarlijkse onderhoud van de 150 spuitpompen. Marco: “Dit onderhoud kost per drie pompen ongeveer een uur werktijd. Als er niks aan mankeert natuurlijk. Want is dat wel het geval, dan wordt het direct door ons gerepareerd.” Zodra het onderhoud van de pompen afgerond is, staat het onderhoud van de volgende apparatuur alweer op de planning. “Er is binnen het ziekenhuis veel apparatuur dat om onderhoud vraagt, de apparatuur draait hier natuurlijk ook de hele dag.”

Marco zegt al veel kennis te hebben opgedaan als medisch instrumentatie technicus binnen het ziekenhuis. Met name het eerste jaar benoemt hij als een intensief jaar waarbij je onder andere de opleiding Medische technologie A en B met een goed gevolg dient af te ronden. Daarnaast volg je apparatuur gerichte trainingen om je te blijven ontwikkelen. “Dat doet de apparatuur natuurlijk ook!” vertelt Marco.

Onze collega's

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers? 

Lees meer verhalen