"Als oncologieverpleegkundige is inlevingsvermogen onmisbaar"

Anne Bakker (31) specialiseerde zich in 2014 tot oncologieverpleegkundige en werkt nu vier jaar in deze functie op het dagcentrum Oncologie in Tjongerschans. Met een team van zeven oncologie/hematologie verpleegkundigen, oncologen en hematoloog zorgt zij dat patiënten met kanker hun behandelingen zoals chemotherapie of immunotherapie krijgen.

‘Met een klein team houden wij ons bezig met de complexe zorg voor oncologie- en hematologiepatiënten. Dit varieert van een eerste intake en uitleg over de behandeling tot het toedienen van de medicatie. Maar ook alles eromheen zoals het plannen van de behandelingen, het beantwoorden van vragen, contact met de familie en afstemmen met de specialist.

De behandeling van een patiënt met kanker is vaak uiterst complex. Hier zijn niet altijd protocollen voor. Daarbij komt bij dat in de oncologische zorg ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Daarom ga ik naar symposia en volg ik regelmatig bijscholingen. Ik leer continu en Tjongerschans biedt me die ruimte. 

Oncologie moet je aanspreken. Het is een interessant vakgebied, maar het heeft ook minder leuke kanten. Inlevingsvermogen is onmisbaar in mijn werk. Onze patiënten zijn kwetsbaar. Veel patiënten worden weer beter, maar sommigen weten ook dat ze in de laatste fase van hun leven zitten. Ik vind het belangrijk dat een patiënt een keuze heeft en dat kwaliteit van leven voorop staat. Vreugde en emotie wisselen elkaar hier continu af. Dat maakt mijn werk bijzonder.’

Onze collega's

Ben je benieuwd naar de verhalen van andere medewerkers? 

Lees meer verhalen