Klachten hoge bloeddruk/HELLP syndroom

Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk hoger worden. Dit heet hoge bloeddruk of hypertensie. Vaak heb je geen klachten en merk je er niet zo veel van. Hoge bloeddruk is op zich niet gevaarlijk. Soms kan je wel klachten krijgen. Ernstige vormen van hypertensie kunnen wel gevaar opleveren voor jezelf en je zwangerschap. Daarom meten we bij elke controle je bloeddruk.

 

HELLP syndroom

Je kan ook een HELLP syndroom krijgen. Dit komt niet vaak voor. Maar als je het krijgt, heb je op tijd medische zorg nodig. Bij het HELLP syndroom werkt de lever niet meer goed en ontstaan er problemen met je bloed. HELLP staat voor Hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen) Elevated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen) en Low Platelets (een laag aantal bloedplaatjes). Je voelt je ziek en moet meteen opgenomen worden in het ziekenhuis.

 

Wanneer waarschuwen

Heb je al een hoge bloeddruk? Dan krijg je persoonlijk advies wanneer je moet waarschuwen.

Is je bloeddruk steeds goed? Dan kan soms de bloeddruk in een korte periode stijgen en klachten geven of een HELLP syndroom ontstaan.

Neem meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je

  • Hevige pijn in je bovenbuik hebt of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen.
  • Heftige hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, wazig ziet of licht niet goed verdraagt.
  • Je ziek voelt zonder dat je koorts hebt.
  • Je veel vocht vast houdt in handen, enkels of gezicht.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.