Vriendelijke keizersnede

Als je weet dat je een keizersnede gaat krijgen, dan kan je je daar op voorbereiden. We noemen dit een geplande keizersnede. Het kan ook zijn dat tijdens je bevalling het advies krijgt om een keizersnede te laten doen. Dit kan als je ontsluiting niet vordert of als je kind te veel reageert op de weeën. Het kan ook zijn dat je al geperst hebt, maar dat de baby niet voldoende indaalt. Dan is een keizersnede de beste oplossing. We noemen het dan een ongeplande keizersnede.

 

Geplande keizersnede

Als je een geplande keizersnede krijgt, dan bespreek je dat op de polikliniek met je gynaecoloog. Mogelijk heb je een keus en het kan ook zijn dat er geen andere veilige oplossing is. Als je wel een keus hebt, dan bespreek je voor- en nadelen en heb je vaak voldoende tijd om te beslissen. Je krijgt uitgebreide informatie via folders.

Als het medisch verantwoord is, doen we de keizersnede na 39 weken. Dit is het beste voor de baby. Bij een vaginale bevalling wordt vocht uit de longen van de baby gedrukt bij het persen. De baby kan na de geboorte makkelijker ademhalen. Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven bij het ademen. Dat is de reden dat we bij voorkeur na 39 weken de keizersnede plannen.

 

Spinale verdoving De keizersnede gebeurt met een ruggenprik. De anesthesioloog verdooft je huid. Met een lange naald prikt hij/zij tussen de wervels door in de spinale ruimte. Hij/zij spuit dan de verdovende pijnstillers in. Deze ruggenprik werkt erg snel. Je kan je benen al snel niet meer bewegen. Je hebt nog wel gevoel, maar het doet geen pijn meer.

 

Vriendelijke keizersnede (gentle cesarean of natuurlijke keizersnede)

Daarna checkt de gynaecoloog of de verdoving goed is. Je krijgt een bikinisnede: een horizontale snede in je buik net boven je schaamhaar. Na enkele minuten wordt je baby al geboren. Je kan samen met je partner meekijken. In ons ziekenhuis gebruiken we een doorzichtig plastic scherm dat we tussen jou en de operateurs ophangen. Je ziet en hoort je baby meteen. Het is niet eng om te kijken, omdat je de wond niet kan zien.

Als de baby geboren is, dan leggen we haar of hem op de babytafel. Je partner kan nog een stukje van de navelstreng afknippen. Daarna komt de baby bij de moeder op de borst. Dit kan totdat de operatie klaar is.

En daarna komen we je allemaal feliciteren en de baby bewonderen. Wij genieten ook mee!

Natuurlijk moet het wel goed gaan met de baby. Als de baby meteen extra zorg nodig heeft, dan neemt de kinderarts haar of hem mee naar de couveuse. Je partner kan dan meegaan met je baby.

 

Ongeplande keizersnede

Bij een ongeplande keizersnede gaat het meestal net als bij een geplande keizersnede. Er kunnen verschillen zijn. Soms is er heel veel haast om de baby geboren te laten worden. Soms kiezen we dan voor narcose omdat het dan nog net wat sneller gaat. Dan kan je helaas je baby niet geboren zien worden. Meestal is er wel voldoende tijd voor een ruggenprik. Je partner mag er altijd bij zijn, ook als er haast is.

Heb je al een ruggenprik tijdens je bevalling gekregen? Dan werkt het ook iets anders. Deze ruggenprik zit niet in de spinale maar in de epidurale ruimte. De anesthesioloog spuit dan extra verdovende vloeistof in. Het duurt wat langer voordat het werkt. Helaas is deze pijnstilling bij 5% van de vrouwen onvoldoende. Dan heb je narcose nodig.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.