Remifentanil

Remifentanil is een soort morfine. Het is een zeer krachtige pijnstiller met een korte werking van 3-5 minuten. Het middel verdwijnt snel uit je lichaam. Remifentanil krijg je via een infuus dat verbonden is met een pompje. Je kan jezelf met een drukknop remifentanil toedienen.

Remifentanil is vooral geschikt als je gedurende een paar uur (2 tot 4 uur) sterke pijnstilling nodig hebt. Er zijn ook nadelen aan verbonden. Het middel is niet geregistreerd voor gebruik tijdens een bevalling. Je hebt bewakingsapparatuur nodig.

 

Niet eerste keus in Nederland

Remifentanil gebruiken we al jaren bij operaties. In Nederland gebruiken we remifentanil sinds 2005 ook bij bevallingen. Het is hiervoor niet officieel geregistreerd. Ook is onbekend of het op lange termijn gevolgen heeft voor het kind. De krachtige pijnstillende werking heeft invloed op de ademhaling van de vrouw. Bij een te grote hoeveelheid remifentanil kan de ademhaling zelfs helemaal stoppen. Dit zijn redenen dat verloskundigen en artsen remifentanil sinds 2014 niet als eerste keus aan vrouwen tijdens de bevalling aanbieden.

 

Wanneer wel?

Heb je goede pijnstilling nodig en is een ruggenprik niet geschikt? Dan is remifentanil wel een mogelijke oplossing. Dit is bijvoorbeeld zo als we verwachten dat je snel gaat bevallen.

Ook kan je zelf aangeven dat je een voorkeur hebt voor remifentanil, bijvoorbeeld omdat je opziet tegen een ruggenprik of de mogelijke bijwerkingen of complicaties daarvan. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt dan met je wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende vormen van pijnstilling.

 

Hoe werkt het?

Je krijgt remifentanil toegediend via een infuus met een pomp. Je kan zelf je eigen pijnbestrijding regelen door op een knop te drukken. De pomp is begrensd zodat je jezelf geen overdosis kan geven. Als je de maximaal toelaatbare dosis hebt gebruikt, geeft de pomp geen remifentanil meer.

 

Controles

Als je remifentanil gebruikt, meten we hoe vaak je ademt. We meten het zuurstofgehalte in je bloed met een klip op je vinger. We controleren regelmatig hartslag en bloeddruk. Als we merken dat je minder goed ademt, stoppen we de remifentanil. De kans dat je helemaal stopt met ademhalen is heel klein. Als dat toch gebeurt, zal de verloskundige of verpleegkundige je met een kap beademen tot je weer zelf ademt. Omdat remifentanil kort werkt is dat binnen enkele minuten uit je lichaam.

 

Voordelen van remifentanil

  • Kort en krachtig werkende pijnstiller die ook snel weer uit het lichaam verdwijnt.
  • Het geeft betere pijnstilling dan pethidine.
  • Je kan het ook aan het eind van de ontsluitingsperiode gebruiken.
  • Je hebt zelf de regie, met een druk op de knop kan je de pijn verzachten.
  • Je kan snel starten met de pijnstilling.

 

Nadelen van remifentanil

  • Je hebt bewakingsapparatuur nodig: infuus, zuurstofmeting, bloeddrukmeting, CTG voor het kind.
  • Het is onbekend of het middel op lange termijn gevolgen heeft voor je kind en het middel is niet geregistreerd voor pijnstilling tijdens de bevalling.
  • De pijn is meestal veel dragelijker, maar na 2-4 uur werkt het niet zo goed meer. Remifentanil is dus niet geschikt als we verwachten dat je meer dan 2-4 uur pijnstilling nodig hebt.
  • Complicaties: je ademhaling kan trager worden, een ademstilstand komt zelden voor. Je krijgt daarom wel bewakingsapparatuur.
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.