Pijnstilling

Bijna alle vrouwen hebben pijn tijdens de bevalling. De pijn is meestal het hevigst tijdens de ontsluitingsfase. Dit is de periode voordat je gaat persen. De baarmoeder trekt samen en zo krijg je ontsluiting. Zo’n samentrekking heet een wee. Tussen de weeën door is er tijd om te ontspannen. Het is normaal dat je pijn hebt van deze weeën.

De duur en de ernst van de pijn wisselt van vrouw tot vrouw. Meestal neemt de pijn toe als de ontsluiting verder gaat. De meeste vrouwen voelen de weeën onder in de buik en vaak ook in de rug of bovenbenen.

 

Wegzuchten

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om de weeën op te vangen. Door geconcentreerd weeën “weg te zuchten”, kom je in een ritme. Je lichaam gaat dan zelf stoffen maken die een pijnstillend effect hebben. Dit zijn endorfinen. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.

Je kan dit wegzuchten leren op een cursus tijdens de zwangerschap. Je partner kan je vaak goed helpen. Natuurlijk krijg je ook hulp van een verpleegkundige of verloskundige als je daar behoefte aan hebt.

 

Massage, douche, bad

Als het wegzuchten van de weeën moeilijk is, kan je meer last krijgen van de pijn. Uitputting, angst of spanning kunnen een rol spelen. Massage, een andere houding, een warme douche of een warm bad helpen dan vaak goed om de pijn beter op te vangen. Je kan dan beter ontspannen tussen de weeën door.

 

Wanhopig

Als je bijna volledige ontsluiting hebt, kan je wanhopig worden. Maar dan ben je er bijna. Je verpleegkundige of verloskundige coacht je, steunt je en moedigt je aan. Dan kan je meestal dat laatste stuk ook nog wel volhouden. Naast je partner kan je ook zelf iemand meenemen die je bij de bevalling ondersteunt (doula).

 

Meer informatie

Meer informatie over wat je zelf kan doen om met de pijn om te gaan vind je op de website www.deverloskundige.nl.

 

Pijnbestrijding met medicijnen

Lukt het door de pijn niet meer om tussendoor te ontspannen? Of zijn de weeën te pijnlijk voor je en kan je het niet meer volhouden? Dan is pijnstilling met medicijnen mogelijk.

De volgende middelen worden in Nederland veel gebruikt en zijn mogelijk in de Tjongerschans:

  • Pethidine
  • Remifentanil
  • Epidurale pijnbestrijding (ruggenprik)

 

Het is goed om je te verdiepen in de verschillende vormen van pijnstilling. Dan weet je alvast wat er mogelijk is en wat de voor- en nadelen zijn. Afhankelijk van je situatie, zal je verloskundige uit het ziekenhuis met je bespreken welke pijnstilling voor jou het meest geschikt lijkt.

Gelukkig kunnen we je pijnstilling aanbieden tijdens je bevalling. Het is niet goed voor je als je later je bevalling als een trauma ervaart. Maar pijnstilling heeft helaas wel een keerzijde. Globaal geldt dat hoe beter de pijnstilling werkt, hoe beter we je met apparatuur moeten bewaken.

Bij alle drie middelen die wij je bieden, moet je op bed blijven liggen. Je bent te suf of te krachteloos om nog te kunnen staan.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.