Urologie

Urologie is het vakgebied dat zich bezighoudt met ziekten in de organen die betrokken zijn bij de urinewegen en de mannelijke voortplantingsorganen. Als u klachten heeft op dit gebied kan de huisarts u doorverwijzen naar de urologen van ziekenhuis Tjongerschans voor aanvullend onderzoek en/of behandeling.

De beste zorg
Als team Urologie richten wij ons op een goede behandeling en de beste zorg voor u als patiënt. Wij gaan er vanuit dat er twee deskundigen zijn. De specialist en uzelf. De specialist heeft medische kennis, ervaring en kan inschatten of bepaalde risico‚Äôs voor u gelden. U weet hoe u zich voelt, wat uw eerdere ervaringen zijn en wat uw eigen voorkeur is. Om u bij uw beslissing te helpen, moet de arts weten wat voor u belangrijk is. Wat u verwacht, wat u heeft meegemaakt en hoe u denkt over verschillende mogelijkheden. Uw arts vraagt dus niet alleen naar uw klachten, maar ook naar bijvoorbeeld uw thuissituatie en uw hobby's.

Samenwerking
Ons deskundige team bestaat uit drie specialisten, twee Phyisican Assistants, een casemanager, co-assistenten, stagiaires en bevlogen assistentes en verpleegkundigen die zich iedere dag opnieuw voor u inzetten. De urologen van ziekenhuis Tjongerschans werken samen met urologen uit Nij Smellinghe in Drachten en het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Om maximale expertise te kunnen garanderen of om logistiek sneller zorg te leveren, worden behandelingen die niet vaak voorkomen, op een andere locatie dan bij Tjongerschans uitgevoerd. Oncologische zorg vindt plaats in overleg met verschillende disciplines binnen het IKNO (Integraal Kankercentrum Noord Oost Nederland).

Prostaatspreekuur
Bedoeld voor mannen met een verhoogd PSA (Prostaat Specifiek Antigeen: een eiwit dat normaal in geringe mate in het bloed aanwezig is). Als verder onderzoek nodig is, wordt op korte termijn een afspraak gemaakt voor het afnemen van biopten van de prostaat, met na 8 dagen een afspraak voor het bespreken van de weefseluitslag. Tijdens het onderzoek en het gesprek over de uitslag is een gespecialiseerde verpleegkundige aanwezig die de patiënt nader begeleidt en de coördinatie van afspraken op zich neemt. Met name in het geval van prostaatkanker.

Stellingwerf N.A.,

Stellingwerf, Natasja - PA urologie
Functie
Physician Assistant Urologie