Rectaal toucher

Met een rectaal onderzoek, ofwel rectaal toucher, kunnen we de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat beoordelen. Door het beoordelen van de prostaat met de vinger krijgt de onderzoeker een eerste indruk van het volume van de prostaat. Daarnaast bepaalt de onderzoeker de consistentie (mate van stevigheid, dichtheid) en de symmetrie van de prostaat. Met deze informatie kunnen we beoordelen of er sprake kan zijn van kanker.

Wanneer doen we rectaal onderzoek?

Het onderzoek wordt gedaan bij plasklachten en wanneer mogelijk sprake is van prostaatkanker.

Werkwijze rectaal onderzoek

Bij een rectaal toucher brengen we een gehandschoende, goed glad gemaakte vinger via uw sluitspier in uw endeldarm. Het rectaal toucher is een eenvoudig onderzoek en het duurt maar kort. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Maar het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm moet worden gepasseerd.

Uitkomst

Wanneer we afwijkingen vinden aan de prostaat heeft dit gevolgen voor eventueel vervolgonderzoek, voor de behandeling van goedaardig vergrote prostaten en voor behandeling van prostaatkanker.

Vervolg

Het rectaal toucher heeft beperkingen en bij twijfel doen we verder onderzoek door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie.