Besnijdenis

De medische reden om voor besnijdenis te kiezen is een vernauwing van de voorhuid van uw penis. Dit is een aandoening van de voorhuid, waardoor u die niet meer over de eikel kunt terugschuiven. Als geloofsredenen aan een besnijdenis ten grondslag liggen, gebeurt dit vooral bij kinderen.

De operatie

Bij een besnijdenis wordt de voorhuid van de eikel losgemaakt en een stuk ingekort. Daarna wordt de voorhuid met oplosbare hechtingen vastgemaakt aan de rand van de eikel. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen.

De voorbereidingen

De ingreep vindt doorgaans plaats op de afdeling dagbehandeling. Bij kinderen vindt de ingreep onder algehele verdoving (narcose) plaats. Bij volwassenen kan het doorgaans met plaatselijke verdoving. U krijgt een tweetal injecties aan de basis van de penis. De gehele penis is tijdens de ingreep verdoofd.

 

Duur van de ingreep

De ingreep duurt 30 tot 45 minuten. Na 1 tot 2 uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in uw penis weer terug.

Na de ingreep

Het is verstandig om het op de dag van de ingreep wat rustig aan te doen. Enige pijn kunt u wel verwachten. Als pijnstiller kunt u paracetamoltabletten van 500 mg gebruiken. Deze zijn te koop bij apotheker of drogist. U mag maximaal 6 tabletten van 500 mg per 24 uur gebruiken.

Het plassen kan de eerste keer een branderig gevoel geven. Het gaasje dat ter bescherming na de ingreep is aangebracht, kunt u verwijderen. Als u gewoon doorplast, verdwijnt het branderige gevoel vanzelf.

Kort na de ingreep ziet uw penis er gezwollen en blauw en /of rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het beste kunt u de penis omhoog leggen, richting uw navel.

U mag in de eerste week na de ingreep gewoon onder de douche, maar het is niet verstandig om te zwemmen. Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes, die kunnen gaan schrijnen. U heeft minder last wanneer u de eikel na het douchen insmeert met vaseline.

Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving. Als de wond genezen is, kunt u weer geslachtsgemeenschap hebben.

Complicaties

Gelukkig komen complicaties weinig voor. Van een complicatie, zoals een wondprobleem of een infectie is sprake als:

  • De pijn erger wordt;
  • Er pus of bloed uit de wond komt;
  • De penis steeds dikker wordt;
  • U meer dan 38º C koorts heeft.

Controle

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor poliklinische controle. De hechtingen lossen vanzelf op.