imgHeader01

Sterftecijfers

HSMR cijfers Tjongerschans

De Hospital Standardized Mortality Ratio (HSMR) geeft de verhouding aan tussen het werkelijke en het ‘verwachte’ aantal overleden patiënten. Hierbij wordt rekening gehouden met het type patiënten dat in het ziekenhuis komt. Zo tellen leeftijd en geslacht mee, het aantal ziektes dat iemand heeft en ook of het een geplande of een spoedopname was.

 

Voorbeeld

Iemand van 80 jaar die hartklachten en suikerziekte heeft en die voor een gebroken heup wordt opgenomen, heeft een grotere kans om te overlijden dan iemand van 26, die verder kerngezond is en die zijn heup gebroken heeft na een ski-ongeluk.

 

Wat betekent het cijfer?

Wanneer er in het ziekenhuis precies evenveel patiënten daadwerkelijk overlijden dan er verwacht zouden overlijden, is de HSMR 100. Als het ziekenhuis een significant lagere HSMR heeft dan 100, dan heeft dat ziekenhuis minder sterfgevallen dan het landelijk gemiddelde.

Omdat de cijfers over één verslagjaar relatief grote betrouwbaarheidsintervallen hebben, is de HSMR ook berekend voor een periode van drie jaar. Dit geeft een preciezer, maar iets minder actueel cijfer.

 

Diagnosegerelateerde sterfte

Naast de HSMR is ook voor een veel diagnosegroepen het sterftecijfer berekend, de zogenaamde SMR’s. Een lijst van deze diagnosegroepen is in te zien via onderstaande link.

 

Over 2015 heeft de Tjongerschans met een HSMR van 73 een significant lager sterftecijfer. Ook over de periode 2012-2015 hebben we een significant lager sterftecijfer van 85. Ook voor alle diagnosegroepen hebben we een gemiddeld of significant lager sterftecijfer.

 

De consumentenbond geeft ook uitleg over de HSMR. Deze kunt u vinden via www.consumentenbond.nl/sterftecijfersziekenhuizen

 

SMR overzicht 2015.pdf

 

Download hier het HSMR-rapport 2013-2015

 

Download hier het HSMR-rapport 2015 met verdieping naar diagnosegroepen en patiëntencategorieën.

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.