Suikerlijers: Friese ziekenhuizen begeleiden kinderen en jongeren met diabetes

De avond is gehouden in het Medisch Centrum Leeuwarden en werd georganiseerd door DiaFrys (samenwerkingsverband kinderdiabeteszorg van de vier Friese ziekenhuizen) en werd bezocht door jeugdige diabetespatiënten en hun ouders. De kinderdiabetesteams van DiaFrys behandelen en begeleiden kinderen en jeugd van 0 - 18 jaar met diabetes en hun ouders. Zij horen en zien de worsteling van jeugd bij het hebben van diabetes en van hun ouders met het leven met deze moeilijke realiteit. Beiden hebben hun eigen taak in deze leeftijdsfase. De avond werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrage door Mediq Direct Diabetes, Stichting Kinder Diabetes en het MCL.

 

De kinderdiabetesteams van DiaFrys hopen door het vertonen van de documentaire Suikerlijers, een interview met de jongeren uit de documentaire en spreekster Marina van der Wal met een lezing over het puberbrein, een programma aan te bieden waarin jeugd met diabetes type 1 en hun ouders door de herkenning bij zichzelf en anderen diabetes beter kunnen accepteren. Zichzelf de ruimte geven, waardoor het misschien ietsje makkelijk wordt om er mee om te gaan.

 

Suikerlijers is een film van een kwartier waarin verschillende jongeren vertellen hoe zij soms worstelen met hun diabetes. De jongeren vertellen hun persoonlijke verhaal. Korte, zelf opgenomen filmpjes geven een persoonlijk kijkje in hun leven met hypo’s, hypers, meten, infusen en discussies met ouders. Een aantal hoofdrolspelers was deze avond zelf aanwezig; zij werden geïnterviewd door Marina van der Wal.

 

Zelfmanagement is een belangrijk thema in de kinderdiabeteszorg. Dit is echter een groeiproces afhankelijk van leeftijd, ontwikkelingsniveau en de persoonlijke omstandigheden. Gedurende de tienerleeftijd vindt een geleidelijke verschuiving plaats in de verantwoordelijkheid voor de zelfzorg van de ouders naar de jongere.

 

DiaFrys organiseert met enige regelmaat leeftijdsgebonden groepsactiviteiten. Bij deze activiteiten wordt jeugd de mogelijkheid geboden samen met lotgenoten te ervaren wat de effecten zijn van verschillende sporten of activiteiten op diabetes.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.