Wanneer waarschuwen?

Ben je voor je zwangerschap bij ons onder controle? Maak je je zorgen over je kind of over je gezondheid tijdens je zwangerschap? Je kunt je twijfels en zorgen altijd met ons bespreken. Maak je je erg ongerust, dan kun je ons altijd bellen! Onze klinisch verloskundigen en gynaecologen geven je graag persoonlijke informatie en vertellen je wanneer je het ziekenhuis moet waarschuwen.

Klachten tijdens zwangerschap

Bloedverlies
Bloedverlies kan vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap voorkomen. Je kunt ook bloed verliezen na het vrijen, dan is er een klein adertje gesprongen, niks om je zorgen over te maken. Maar soms is een miskraam de reden van het bloedverlies, neem daarom altijd contact met ons op.

Regelmatig harde buiken
Voel je je spieren van je baarmoeder af en toe samentrekken? Dit kan een vervelend gevoel geven, maar kan geen kwaad. Een harde buik is een onregelmatige samentrekking van de spier van de baarmoeder. Heb je veel last van harde buiken, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Vochtverlies
Vochtverlies komt best vaak voor bij zwangerschap. Tijdens je zwangerschap heb je meer last van waterige afscheiding. Vaak heeft het helemaal niets met vruchtwater te maken. Hoe verder je komt in de zwangerschap hoe meer afscheiding je verliest. En juist dan moet je ook letten op vruchtwater. Vruchtwater is altijd helder als water met soms wat vlokjes, het ruikt zoetig en plakt niet. Afscheiding blijft altijd wittig, zoals verdunde bodylotion en blijft altijd een beetje slijmerig. Twijfel je of het vocht afscheiding is of vruchtwater, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Minder leven voelen
Vanaf 16 - 20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen. Voel jij je kindje niet of voel je minder leven dan je gewend bent? Ga dan op je linkerzij liggen met je handen op je buik en richt je aandacht op je buik om de bewegingen van je kind te voelen. Op die manier moet je 10 keer per 2 uur je kind voelen bewegen. Voel je minder of geen beweging, waarschuw dan je verloskundige of het ziekenhuis.

Bij welke klachten moet je overleggen of bellen met het ziekenhuis?

Tot 13 weken
Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog als je

 • veel moet braken;
 • bloedverlies hebt.

Tot 26 weken
Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog als je

 • bloedverlies hebt;
 • vochtverlies hebt;
 • regelmatig harde buiken hebt.

Heb je heftige klachten, neem dan ook contact op buiten werktijd (in het weekend, avond of nacht).

Tot je bevalling
Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog, ook buiten werktijd (in het weekend, avond of nacht) als je

 • bloedverlies hebt;
 • vochtverlies hebt;
 • regelmatig harde buiken hebt; 
 • je kind minder voelt bewegen;
 • last hebt van een of meerdere van deze signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, pijn boven in de buik, een bandgevoel onder de ribben, braken, vocht vasthouden. Dat kan wijzen op een hoge bloeddruk;
 • denkt dat je bevalling is begonnen.

Zwangerschapsklachten

Heb je klachten die te maken hebben met de zwangerschap en sta je bij ons onder controle, bel dan rechtstreeks met 0513 - 685 640. Zo nodig maken we een vervroegde afspraak of vragen wij je direct te komen voor controle.