Terug naar Verloskunde

Voor- en nadelen pijnbestrijding

Er zijn verschillende vormen van pijnstilling mogelijk. Verdiep je goed in wat je zelf kunt doen. Pijnstilling kan je goed helpen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Je verloskundige of gynaecoloog geeft je advies over welke pijnstilling in jouw fase van de bevalling het beste is.

 

Voor- en nadelen van pethidine

Pethidine krijg je via een injectie in de bil of het bovenbeen. Het effect van de toediening van pethidine is matig en heeft een werking van 2 tot 4 uur. Wanneer de medicatie toegediend, wordt je gecontroleerd door middel van CTG. Hiermee worden de harttonen geregistreerd.

De nadelen van pethidine zijn dat je je suf gaat voelen en minder van de bevalling meekrijgt. 25% van de vrouwen is tevreden bij de toediening van de pijnstilling. Het kan zijn dat na de bevalling je kindje moeite heeft met de ademhaling.

Voor- en nadelen van remifentanil

Remifentanil wordt toegediend via een infuus. Hieraan zit een pompje bevestigd waardoor je zelf de toediening regelt. Iedere toediening werkt voor een korte periode. Het infuus staat wel ingesteld op een maximale hoeveelheid om een overdosis te voorkomen. Het effect van de toediening van remifentanil is redelijk en heeft een werkingsduur van 2 tot 4 uur.

Wanneer je remifentanil toegediend krijgt, wordt je goed gecontroleerd. Je mag na de toediening niet meer rondlopen en je moet in bed blijven liggen. Net als bij pethidine worden de harttonen geregistreerd middels de CTG. Daarnaast wordt je ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte gemeten.

De nadelen van remifentanil zijn dat je je erg suf kan voelen en je je minder van de bevalling herinnert. Er is een kans op ademhalingsproblemen, waardoor noodzakelijke hulp met beademen toegepast moet worden. Daarom wordt bij deze pijnstilling de moeder goed gecontroleerd middels bewakingsapparatuur. De werking van remifentanil is minder goed dan de ruggenprik.

Voor- en nadelen van ruggenprik

Bij een ruggenprik krijg je verdovende vloeistof ingespoten tussen de ruggenwervels, waardoor de zenuwen worden uitgeschakeld. De ruggenprik heeft een langdurige werking, waarbij je goed kunt uitrusten en niet suf wordt. Helaas werkt bij 10% van de vrouwen de medicatie niet.

Bij een ruggenprik wordt je bloeddruk gemeten, het zuurstofgehalte, je harttonen en wordt de blaaskatheter gecontroleerd, omdat je zenuwen in de benen en onderrug worden uitgeschakeld.

De nadelen van een ruggenprik zijn kans op bloeddrukdaling en een verhoogde kans op koorts, waardoor antibiotica noodzakelijk is. Door de ruggenprik krijg je minder persdrang en is er meer kans op een bevalling met een vacuümcup.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685