Voor- en nadelen pijnbestrijding

Er zijn verschillende vormen van pijnstilling mogelijk. Verdiep je goed in wat je zelf kunt doen. Pijnstilling kan je goed helpen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Je verloskundige of gynaecoloog geeft je advies over welke pijnstilling in jouw fase van de bevalling het beste is.

Voor- en nadelen van lachgas

Tijdens het gebruik van lachgas blijf je bij volle bewustzijn. Het lachgas wordt via een masker ingeademd en in de longen opgenomen in het bloed. Het vermindert de pijn na een paar ademhalingen vrijwel direct. De werking stopt enkele minuten na het beèˆindigen van de behandeling.

Lachgas werkt snel, binnen enkele minuten en is snel uit je lichaam als de toediening stopt. Gebruik van lachgas heeft geen schadelijke gevolgen voor de baby. 

De nadelen zijn dat rondlopen niet mogelijk is vanwege de apparatuur waarmee lachgas wordt toegediend. En lachgas kan alleen worden gebruikt tijdens de ontsluiting en niet tijdens het persen. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, slaperigheid, overgeven, dromerigheid.

Voor- en nadelen van pethidine

Pethidine krijg je via een injectie in de bil of het bovenbeen. Het effect van de toediening van pethidine is matig en heeft een werking van 2 tot 4 uur. Wanneer de medicatie toegediend, wordt je gecontroleerd door middel van CTG. Hiermee worden de harttonen geregistreerd.

De nadelen van pethidine zijn dat je je suf gaat voelen en minder van de bevalling meekrijgt. 25% van de vrouwen is tevreden bij de toediening van de pijnstilling. Het kan zijn dat na de bevalling je kindje moeite heeft met de ademhaling.

Voor- en nadelen van remifentanil

Remifentanil wordt toegediend via een infuus. Hieraan zit een pompje bevestigd waardoor je zelf de toediening regelt. Iedere toediening werkt voor een korte periode. Het infuus staat wel ingesteld op een maximale hoeveelheid om een overdosis te voorkomen. Het effect van de toediening van remifentanil is redelijk en heeft een werkingsduur van 2 tot 4 uur.

Wanneer je remifentanil toegediend krijgt, wordt je goed gecontroleerd. Je mag na de toediening niet meer rondlopen en je moet in bed blijven liggen. Net als bij pethidine worden de harttonen geregistreerd middels de CTG. Daarnaast wordt je ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte gemeten.

De nadelen van remifentanil zijn dat je je erg suf kan voelen en je je minder van de bevalling herinnert. Er is een kans op ademhalingsproblemen, waardoor noodzakelijke hulp met beademen toegepast moet worden. Daarom wordt bij deze pijnstilling de moeder goed gecontroleerd middels bewakingsapparatuur. De werking van remifentanil is minder goed dan de ruggenprik.

Voor- en nadelen van ruggenprik

Bij een ruggenprik krijg je verdovende vloeistof ingespoten tussen de ruggenwervels, waardoor de zenuwen worden uitgeschakeld. De ruggenprik heeft een langdurige werking, waarbij je goed kunt uitrusten en niet suf wordt. Helaas werkt bij 10% van de vrouwen de medicatie niet.

Bij een ruggenprik wordt je bloeddruk gemeten, het zuurstofgehalte, je harttonen en wordt de blaaskatheter gecontroleerd, omdat je zenuwen in de benen en onderrug worden uitgeschakeld.

De nadelen van een ruggenprik zijn kans op bloeddrukdaling en een verhoogde kans op koorts, waardoor antibiotica noodzakelijk is. Door de ruggenprik krijg je minder persdrang en is er meer kans op een bevalling met een vacuümcup.