Poli voor- en nazorg zwangerschap

De poli voor- en nazorg zwangerschap helpt vrouwen bij alle vragen, zorgen en klachten die spelen voor of vlak na een zwangerschap.

Medische problemen die complicaties kunnen geven bij zwangerschap

Heb je een bijzondere aandoening zoals bijvoorbeeld een hartprobleem, diabetes, hypertensie, een neurologische ziekte, een stollingsprobleem, ernstig astma of iets anders? Dan wil je graag weten of je risico’s loopt als je zwanger wordt. Of je je medicatie moet aanpassen. En waar je verder op kan letten.

Gecompliceerde eerdere zwangerschap of bevalling

Het kan ook zijn dat je eerdere zwangerschap met veel problemen is verlopen. Heb je een HELLP gehad of ernstige problemen met je bloeddruk? Heb je een vroeggeboorte gehad of een andere complicatie met risico’s voor een volgende zwangerschap? Dan wil je graag weten hoe groot deze risico’s zijn. Wat je zelf kan doen. En of er adviezen zijn voor een nieuwe zwangerschap.

Lichamelijke of psychische klachten na zwangerschap

Mogelijk heb je niet alleen vragen over een toekomstige zwangerschap, maar ook last van wat je eerder hebt meegemaakt. Je kan je machteloos voelen en verdrietig. Je kan lichamelijke of psychische klachten krijgen zoals moeheid, moeite hebben met concentreren en emotionele labiliteit. Dan is het goed om met een gynaecoloog te praten die verstand heeft van de medische achtergrond. En die ook begrip heeft voor je situatie. Die je kan helpen weer verder te komen. Die je zo nodig verwijst naar een hulpverlener die voor jou geschikt is.

Afspraak maken

Via je huisarts, verloskundige, gynaecoloog of een andere specialist krijg je een verwijzing voor de poli voor/nazorg zwangerschap. Meestal kun je binnen enkele dagen terecht. We werken niet met wachttijden. Geef duidelijk aan dat het om de poli voor- en nazorg zwangerschap gaat, want dan plannen we extra tijd voor je in.

Samen een plan opstellen

In het eerste gesprek stellen we veel vragen. Wat je eerdere ervaringen zijn, wat je medische geschiedenis is, welke klachten je hebt en wat je eigen ideeën zijn. Jij staat centraal en wij kijken samen met jou naar wat je nodig hebt. Samen maken we een plan en als het nodig is, maken we afspraken over een vervolgbezoek.