Terug naar Verloskunde

Pijnstilling bij de bevalling

Een bevalling is pijnlijk. Hoeveel pijn de bevalling doet, verschilt per vrouw. De pijn is meestal het hevigst voordat je gaat persen, tijdens de ontsluitingsweeën. De baarmoeder trekt samen en zo krijg je ontsluiting. De meeste vrouwen voelen de weeën onder in de buik en vaak ook in de rug of bovenbenen. Tussen de weeën door heb je tijd om te ontspannen. Een goede voorbereiding kan je helpen om beter om te gaan met de pijn. Wil je meer weten over pijnbestrijding? Hieronder een aantal opties.

 

Natuurlijke pijnstilling

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Dit kun je al tijdens de zwangerschap in verschillende cursussen leren, samen met je partner of alleen. Door geconcentreerd weeën ’weg te zuchten’, kom je in een ritme waarbij het lichaam zelf stoffen aanmaakt die een pijnstillend effect hebben: endorfine. Deze endorfinen zorgen ervoor dat de pijn te verdragen is.

Als het wegzuchten van de weeën niet (meer) lukt, door uitputting, angst of spanning, dan kan massage, een andere houding, een warme douche of een warm bad helpen om de pijn beter op te vangen. Door het warme water kun je je beter ontspannen tussen de weeën door en zo beter de pijn de baas zijn. Wil je meer informatie over wat je zelf kunt doen om met de pijn om te gaan? Kijk op www.deverloskundige.nl.

Pijnbestrijding met medicijnen

Maar er zijn ook mogelijkheden om met medicatie de pijn te verminderen tijdens de bevalling. Welke vorm van pijnstilling bij jou past is heel persoonlijk en je voorkeur kun je in je bevalplan aangeven. Wanneer je tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling aangeeft dat je pijnstilling wilt hebben, overleggen we met je wat de meest geschikte pijnbehandeling is. De volgende middelen zijn bij ons mogelijk: 

  • Pethidine (pethidine heeft een sterk pijnstillend effect. Je krijgt een injectie in je bil of bovenbeen)
  • Remifentanil (remifentanil heeft een korte werking, je krijgt het toegediend via een infuus dat je met een knop zelf kunt bedienen)
  • Epidurale pijnbestrijding (ruggenprik, bij deze ruggenprik wordt verdovingsvloeistof tussen de ruggenwervels ingebracht, waardoor de zenuwen worden uitgeschakeld)

Verdiep je goed in de voor- en nadelen van pijnbestrijding.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685