Minder leven voelen

Vanaf ongeveer de 20e week van de zwangerschap (bij een tweede kind vaak eerder) kun je de bewegingen van je kind gaan voelen. Een vertrouwd gevoel. Vanaf ongeveer 24 weken is het belangrijk dat je de bewegingen van je baby voelt, zoals jij dat gewend bent. Het aantal bewegingen van je kind neemt toe tot ongeveer week 32 van je zwangerschap.

Je baby voelen bewegen

Iedere vrouw ervaart het voelen van leven weer anders. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt, kun je de baby minder goed voelen. Ook kan je houding van invloed zijn op het voelen bewegen van je baby. Als je ligt voel je je kind beter bewegen dan als je staat.

Waarom is het voelen van leven belangrijk?

Het voelen van leven geeft belangrijke informatie over de conditie van je kind. Je baby krijgt alle voedingsstoffen via de placenta. Als de werking van de placenta minder wordt, moet de baby energie besparen en zal minder gaan bewegen. De ligging van je baby, stuitligging of dwarsligging, is niet van invloed op het aantal bewegingen dat je voelt.

Voel je je onzeker over het bewegen van je kind? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!

Wat moet je doen als je minder leven voelt?

Tot 24 weken
Het kan zijn dat je door veel dagelijkse lichaamsbeweging je baby niet of nauwelijks voelt. Heb je na 24 weken nog geen leven gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog om een echo te maken.

Van 24 tot 28 weken
Van de 24ste tot de 28ste week is het bewegingspatroon van je baby per dag nogal verschillend. Twijfel je over het voelen van je baby? Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

Meer dan 28 weken zwanger en voel je je baby minder bewegen?
Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap moet je iedere dag je baby kunnen voelen. Voel je je onzeker over de bewegingen van je baby? Ga dan twee uren op je linkerzij liggen en voel de bewegingen in je buik. Beweegt je baby minder dan tien keer in deze twee uur? Of ben je ongerust? Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog.