Terug naar Verloskunde

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden, dit wordt ook wel hypertensie genoemd. Wanneer je een licht verhoogde bloeddruk hebt, voel je je vaak helemaal niet ziek en heb je nog geen klachten. Ernstige vormen van hypertensie kunnen wel gevaar opleveren voor jezelf en je ongeboren kind. Daarom meten we bij elke controle je bloeddruk.

Te hoge bloeddruk?

Een te hoge bloeddruk kun je niet voorkomen of genezen. Het is goed om actief te blijven wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk. Wanneer je slaapt of rust, ga dan op je linkerzij liggen, dit is beter voor de doorbloeding van de placenta. Heb je een hoge bloeddruk? Dan krijg je persoonlijk advies wanneer je moet waarschuwen.

Gevolgen van te hoge bloeddruk voor je kindje

Bij een te hoge bloeddruk, zijn de bloedvaten te nauw en dit vermindert de doorstroming naar de placenta. Je baby krijgt hierdoor minder voedingsstoffen en zuurstof. Wanneer je bloeddruk boven de 140 over 90 uitkomt, kom je onder controle van de gynaecoloog te staan. Het kan voorkomen dat de bevalling eerder wordt ingeleid.

Neem direct contact op met je verloskundige of gynaecoloog als je

  • hevige pijn in je bovenbuik hebt of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen.
  • heftige hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, wazig ziet of licht niet goed verdraagt.
  • je ziek voelt zonder dat je koorts hebt.
  • je veel vocht vasthoudt in handen, enkels of gezicht.

Het HELPP-syndroom bij hoge bloeddruk

Is je bloeddruk steeds goed? Dan kan soms de bloeddruk in een korte periode stijgen en klachten geven of kan een HELLP-syndroom ontstaan. Het HELPP-syndroom is een complicatie die soms bij zwangerschap optreedt waarbij de lever niet werkt en er problemen ontstaan met je bloed. Je voelt je ziek en moet meteen opgenomen worden in het ziekenhuis. Het HELLP-syndroom komt niet veel voor.

De letters HELLP staan voor:

  • Hemolyse (afbraak van de rode bloedcellen).
  • Elevated Liver enzymes (verhoogde leverenzymen).
  • Low Platelets (een laag aantal bloedplaatjes).
Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685