Bevalling begonnen

Na ongeveer 40 weken is het zover, je gaat bevallen. Maar hoe weet je wanneer de bevalling echt is begonnen? Dat is wanneer er regelmatige weeën zijn. In de meeste gevallen voel je duidelijk wanneer de weeën beginnen of je vliezen breken. De volgorde waarmee een bevalling begint, is niet bij iedereen hetzelfde.

Voorweeën aan het einde van de zwangerschap

In de laatste weken voor je bevalling kun je vaker last krijgen van harde buiken en voorweeën. Voorweeën zijn pijnlijker dan harde buiken. Ze kunnen al een paar weken voor de uitgerekende datum optreden. Voorweeën kunnen soms enkele uren om de drie minuten aanhouden om vervolgens weer weg te blijven.

Regelmatige weeën: de bevalling begint

Wanneer de weeën om de 3 - 5 minuten opkomen en langer dan een minuut duren dan heb je ontsluitingsweeën. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg openstaat (10 cm) om je kind te krijgen.

Vliezen breken

Sommige bevallingen beginnen met het breken van de vliezen. Je verliest ineens veel vruchtwater, een golf warm water. Maar je kunt ook het vruchtwater druppelsgewijs verliezen. Twijfel je of vruchtwater is? Vruchtwater is altijd helder als water met soms wat vlokjes, het ruikt zoetig en plakt niet.

De bevalling begint: wanneer bel je het ziekenhuis?  

  • Bij gebroken vliezen, zeker als het vruchtwater er groen uitziet
  • Bij regelmatige weeën om de 3 - 5 minuten, 60 seconden durend
  • Bij bloedverlies
  • Bij onrust of ongerustheid

Contact opnemen

Mogelijk willen we je baby extra bewaken als je weeën hebt. Dat is bijvoorbeeld zo als je eerder een keizersnede hebt gehad, als je baby klein is of als je een hoge bloeddruk hebt. Dan vragen we je niet te wachten tot de weeën goed doorzetten, maar al eerder contact met ons op te nemen. Je krijgt hierover persoonlijk advies tijdens je bezoek. Ons telefoonnummr is 0513 - 685 640.