Terug naar Sportgeneeskunde

Sportblessures

Een sportblessure is letsel, schade of een klacht die is ontstaan bij het uitoefenen van een sport. Een sportblessure kan plotseling ontstaan (acute sportblessure) of langere tijd aanhouden (chronische blessure).

Acute sportblessures ontstaan met name bij plotselinge snelle bewegingen die teveel vragen van uw lichaam of bij een overbelasting die uw lichaam niet gewend is. Hierdoor kunnen enkelbanden uitrekken, botten breken of spieren afscheuren.

Chronische sportblessures ontstaan wanneer u de pees of het bot al geruime tijd overbelast, waardoor kleine scheurtjes niet genoeg rust of tijd krijgen om te genezen. Er kan ook sprake zijn van een dusdanige overbelasting van het lichaamsdeel dat deze zijn grens bereikt heeft.

Soorten sportblessures

Sportblessures kunnen ingedeeld worden in:

  • Spierblessures: Een verrekking of gescheurde spier, bijvoorbeeld een spierscheur in de kuit, ook wel zweepslag genoemd;
  • Peesblessures: Door overbelasting ontstaan kleine scheurtjes, bijvoorbeeld in de achillespees;
  • Botblessures: Een breuk in het bot.

Ontstaan sportblessures

Een sportblessure kan verschillende oorzaken hebben. Een slechte trainingsvoorbereiding, onvoldoende conditie, het trainen op een verkeerde manier, slecht materiaal, de accommodatie of verkeerd schoeisel kan allemaal leiden tot het ontstaan van sportblessures. Ook kunnen omstandigheden leiden tot het ontstaan van sportblessures, bijvoorbeeld off-piste skiën of ongetraind een complexe of steile berg beklimmen.

Acute sportblessures worden veroorzaak door bijvoorbeeld een val, klap, botsing met een teamgenoot of door bijvoorbeeld een verkeerde snelle beweging. Een chronische sportblessure ontstaat wanneer een verkeerd uitgevoerde beweging voortdurend wordt herhaald, waardoor bepaalde spieren en pezen overbelast raken. De meeste sportblessures komen voor aan de polsen, handen, knieën en enkels.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685