Terug naar Sportgeneeskunde

Scheenbeenvliesontsteking

Een scheenbeenvliesontsteking staat ook wel bekend als een shin splint. Echter is shin splint een verouderde term en spreken de artsen tegenwoordig van een mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS).

Bij een scheenbeenvliesontsteking heeft u last van de spieren aan de voorkant van het onderbeen. Meestal begint het met een korte pijn als de hiel de grond raakt tijdens het hardlopen, wandelen of tijdens het maken van een vergelijkbare beweging. Op den duur verergert de pijn en is hij constant aanwezig. Ook is de spier vlak naast het scheenbeen vaak pijnlijk.

Een scheenbeenvliesontsteking is een blessure die veel voorkomt bij hardlopers of fanatiek wandelaars. Vrouwen hebben hoger risico op een scheenbeenvliesontsteking dan mannen.

Wat is de oorzaak van een scheenbeenvliesontsteking?

De oorzaak van een scheenbeenvliesontsteking is overbelasting. In het onderbeen zitten twee spiergroepen. Wanneer uw hiel tijdens het lopen de grond raakt, trekken de scheenbeenspieren omhoog terwijl de (vaak sterkere) kuitspieren omlaag trekken. De scheenbeenspieren zijn hier niet altijd tegen opgewassen en raken daardoor overbelast.

Deze overbelasting ontstaat sneller als de stand van uw voeten, benen of enkels niet goed is. Door een verkeerde stand is er meer belasting op de spieren waardoor deze sneller overbelast raken, met als gevolg een scheenbeenvliesontsteking. Een scheenbeenvliesontsteking is een veelvoorkomende wandel- en hardloopblessure.

De kans op een scheenbeenvliesontsteking is groter bij:

  • Slecht opgebouwde trainingen;
  • Geen of een slechte warming-up of cooling-down;
  • Te lang of te vaak sporten;
  • Verkeerde (hard)loopschoenen;
  • Lopen of rennen op een te harde ondergrond.

Scheenbeenvliesontsteking symptomen

Symptomen die horen bij een scheenbeenvliesontsteking zijn pijn aan het midden of onderste gedeelte van uw onderbeen. De pijn is in het begin niet heel erg aanwezig maar wordt steeds erger bij het neerzetten van uw voet. Na het sporten of bewegen doet uw scheenbeen zeer en is het eventueel iets opgezet. Bij een hevige scheenbeenvliesontsteking is ook het aanraken van het scheenbeen pijnlijk. De pijn straalt soms door naar uw knie of enkels.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685