Instabiele schouder

Uw schoudergewricht bestaat uit een kop en een vlak kommetje die bij elkaar worden gehouden door pezen, gewrichtsbanden en kapsel. Bij een instabiel schoudergewricht beweegt de kop van uw bovenarm tijdens het bewegen niet goed in het midden van de kom. Dit kan worden veroorzaakt doordat het kapsel van uw gewricht te slap is of doordat er een deel is beschadigd. Hierdoor kan de kop van uw bovenarm uit de kom gaan wanneer u een bepaalde beweging uitvoert. Dit is de zogenaamde luxatie of ontwrichting van de schouder.

Herhaaldelijke luxaties zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook verdere schade toebrengen aan uw schoudergewricht. Zo kan instabiliteit zorgen voor irritatie van pezen, kapsel, banden, labrum en slijmbeurs. Ook als de kop niet ontwricht, kunnen er klachten ontstaan bij handelingen zoals gooien, werpen, slaan en reiken. Sportactiviteiten kunnen hierdoor worden beperkt.

Naarmate de instabiliteit toeneemt, kunnen de luxaties toenemen of kan uw schouder instabiel aanvoelen bij bepaalde bewegingen. Dit gaat gepaard met een acute pijn en met een klik, voelbaar en hoorbaar in de schouderstreek. De kop van de bovenarm springt vervolgens spontaan terug in het gewricht, waardoor de pijn verdwijnt.

Oorzaken

De klachten kunnen ontstaan door een val of overbelasting. Meestal is de schouder op een eerste hulp teruggezet als er sprake is van een val. Bij overbelasting is de oorzaak minder duidelijk.

Diagnostiek

De orthopedisch chirurg kan vaak al door uw verhaal en lichamelijk onderzoek de diagnose vaststellen. Eventueel wordt de diagnose aangevuld met een röntgenfoto en MRI onderzoek met contrastvloeistof.

Behandeling

Behandeling van schouderinstabiliteit begint met een afgestemd fysiotherapeutisch trainingsprogramma. Bij onvoldoende resultaat kan de orthopedisch chirurg u een operatieve behandeling adviseren.

Bij deze operatie herstellen we het beschadigde weefsel, het labrum en het kapsel. Hierbij hechten we het labrum met kapsel terug aan het kommetje, zodat het gewricht weer stabiel is. Deze ingreep wordt via een kijkoperatie (arthroscopie) uitgevoerd.

In sommige gevallen zal uw orthopeed besluiten tot een stabilisatie via een snede aan de voorzijde van uw schouder. Na de operatie krijgt u een mitella of sling/immobilizer. U verblijft meestal 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.

Opname

Indien er een operatieve behandeling moet plaatsvinden, wordt u hiervoor opgenomen op de dag van de operatie. Meestal wordt u opgenomen op de dagverpleging, u kunt ook op verpleegafdeling worden opgenomen.

Na de operatie rijden we u naar de uitslaapkamer. De verpleegkundigen houden uw ademhaling, polsslag en bloeddruk in de gaten. Zijn deze goed, dan mag u terug naar de verpleegafdeling. Ook daar houden we u nog in de gaten en u krijgt pijnstilling.

Na ontslag

Als u via een kijkoperatie geholpen bent, kunt u doorgaans de dag na de operatie weer naar huis. Als er een snede is gemaakt, dan moet u soms een nacht langer blijven. Na de operatie moet u gedurende 6 weken continu (ook ’s nachts) de sling/immobilizer dragen en doet u alleen onbelaste slinger- en pendeloefeningen.