Vaktherapie

Vaktherapie speelt in op de persoonlijke hulpvraag en behoeften van de patiënt en maakt langdurige behandeling mogelijk. Deze behandeling sluit aan bij de persoonlijke situatie van de patiënt met als doel de levenskwaliteit te verbeteren.

 

Het is een behandelmethode voor mensen met psychosociale problemen en psychiatrische stoornissen. De therapie kan individueel plaatsvinden, maar er kan ook worden gewerkt in groepen of in zorgsystemen zoals gezin of relatie. De beeldend vaktherapeut gebruikt verschillende therapeutische invalshoeken, variërend van gedragstherapeutisch tot psychoanalytisch. Kenmerkend is de inzet van beeldende middelen, zoals teken- en schildertechnieken, houtbewerking en werken met stof, klei, steen en metaal.

 

Vaktherapie wordt onder andere ingezet bij:

 • Emotionele problemen;
  Het verwerken van traumatische ervaringen of het leren uiten en vormgeven van emoties.
 • Gedragsmatige problemen;
  Het leren structuur aanbrengen, leren chaotisch gedrag tegen te gaan, verminderen van probleemgedrag, leren beter om te gaan met frustraties, leren om controle te verminderen, concentratie leren verhogen, doorzettingsvermogen vergroten.
 • Conflictverwerking;
  Om leren gaan met tegenstellingen, conflicten leren vormgeven en verwerken.
 • Egoversterking;
  Ontdekken en uitbreiden van mogelijkheden en onmogelijkheden, vergroten van zelfvertrouwen en zelfbeeld, leren accepteren van grenzen en beperkingen, ontwikkelen van eigenheid en identiteit.
 • Sociaal functioneren;
  Leren samenwerken, leren kijken en luisteren naar anderen, bevorderen van assertiviteit, leren grenzen te stellen, rekening leren houden met anderen.

 

Doorverwijzing

Wanneer er een hulpvraag vanuit de patiënt zelf of de behandelend arts wordt geformuleerd kan Vaktherapie ingeschakeld worden door middel van een consult.

Vaktherapie Uw professional
T. de Jong Vaktherapeut
Toon alle professionals
De best mogelijke zorgervaring Wij staan dag en nacht voor u klaar