Artrose

Artrose is een chronische aandoening van ons gewrichtskraakbeen, waarbij slijtage van dit kraakbeen optreedt. Hieronder beschrijven wij de klachten en behandeling van artrose van de knie.

Kraakbeen

Kraakbeen bekleedt de botuiteinden van onze gewrichten. Het heeft een schokdempend effect en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de uiteinden van uw bovenbeen en onderbeen bij uw knie soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Kraakbeen dat eenmaal is aangetast, herstelt zich niet meer. Artrose komt vaker voor bij vrouwen en neemt met de leeftijd toe. Boven de 60 jaar heeft vrijwel iedereen een vorm van artrose. Het verloop van artrose is bij iedereen verschillend en niet te voorspellen. Op een periode van veel last kan een lange periode zonder klachten volgen.

Hoe ontstaat artrose?

Over het ontstaan van artrose is nog veel onduidelijkheid. Intensief sporten en met name het oplopen van blessures van de knie kan artrose tot gevolg hebben. Mogelijk speelt erfelijkheid een rol.

Artrose kan een gevolg zijn van andere aandoeningen zoals stofwisselingsziekten (jicht), reuma en fracturen na een ongeval, en ook standsafwijkingen aan de benen (zogenaamde 0- en X-benen) kunnen leiden tot vroegtijdige artrose van de knie.

Overgewicht en zwaar lichamelijk werk veroorzaken geen artrose maar verergeren wel de klachten.

Klachten

De klacht die het eerst optreedt bij artrose van de knie is vrijwel altijd pijn. De pijn ontstaat vaak geleidelijk en treedt vooral op bij beweging en belasting van het gewricht.

Artrose leidt doorgaans niet direct tot noemenswaardige pijnklachten, maar het schurende effect in uw kniegewricht door de slijtage veroorzaakt daar soms een ontsteking (artritis). Artritis gaat gepaard met pijn, zwelling, warmte, rode verkleuring en stijfheid. Artrose van de knie noemen we ook wel (osteo-)arthritis.

Diagnostiek

Uw knie is bij artrose vaak gezwollen, het gewricht wordt stijver en soms ontstaat een dwangstand of toenemende 0- of X-beenstand.

Aanvullend onderzoek kan inhouden dat we een röntgenfoto van uw knie maken, meestal in staande positie.

Mocht het beeld van de artrose niet duidelijk zijn, dan kunnen we uw knie van binnen bekijken met een artroscopie.

Behandeling

Bij de behandeling van artrose is het slijtageproces niet te stoppen. Toch is een goede behandeling zeker zinvol. De huisarts, fysiotherapeut en specialist (orthopedisch chirurg en/of reumatoloog) staan bij de behandeling centraal. Zij geven u adviezen, leefregels en uw huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de pijn en stijfheid. De fysiotherapeut kan u helpen uw (spier-)conditie op peil te houden en de belasting bij werk en sport aan te passen. Vaak is het oordeel van de orthopedisch chirurg noodzakelijk om het verdere beleid te bepalen.

Adviezen

Uw leeftijd, activiteiten, beroep en algehele gezondheid bepalen de leefregels waarmee u rekening moet houden. Het is belangrijk om regelmatig van houding te veranderen, rust en activiteit af te wisselen en tijdig hulpmiddelen te gaan gebruiken. Als u uw kniegewricht ontziet, worden de spieren zwakker. Het is daarom belangrijk dat u in beweging blijft en uw conditie op peil houdt, bijvoorbeeld door te fietsen.

Medicijnen

Bij pijnklachten kunt u een pijnstiller nemen zoals paracetamol. Als het gewricht ontstoken is kan uw arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven, zoals NSAID's.

Operaties

Een operatie kan noodzakelijk zijn als u veel pijn heeft. Een afwijkende stand van uw been of een beperkte functie van het kniegewricht kunnen pijnklachten veroorzaken en bijdragen aan de indicatie tot een operatie.

Bij een gescheurde of beschadigde meniscus voeren we vaak een kijkoperatie uit. Soms kan een lokale kraakbeenbeschadiging tijdens zo’n kijkoperatie worden bijgewerkt.

Bij een afwijkende stand van het been (0- en X-benen) kan een correctie-osteotomie (standsverandering) worden uitgevoerd. Bij zeer ernstige beschadigingen en veel klachten kunnen we uw gewricht vervangen worden door een kunstgewricht (knieprothese).

Comfortabel leven met artrose van de knie

Veel mensen met artrose van de knie leiden een normaal leven. Met medicijnen, fysiotherapie en leefregels kunt u de pijn verminderen en de functie van uw knie verbeteren. Hoewel artrose van de knie niet geneest, is het op deze manier vaak wel beheersbaar. Soms zijn ingrepen mogelijk zodat de klachten afnemen en uiteindelijk kan een ernstig versleten knie worden vervangen door een kunstgewricht.