Reumatologie

Reumatologie is een medisch specialisme, gericht op patiënten met reumatische aandoeningen. Omdat u als reumapatiënt ook te maken heeft met veranderingen in uw dagelijks leven, richten we ons niet alleen op de behandeling van uw reumatische aandoening, maar leren we u ook omgaan met de gevolgen van de ziekte. Speciaal hiervoor is op onze polikliniek reumatologie een transmuraal verpleegkundig reumaconsulent werkzaam.

Reumaconsulent
De reumaconsulent is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in reumatische aandoeningen en de gevolgen daarvan voor u en uw omgeving. De reumaconsulent is er voor u als u onlangs van de specialist te horen heeft gekregen dat u lijdt aan een vorm van reuma, maar ook als u al langere tijd onder behandeling bent van de reumatoloog.

Deze gespecialiseerde verpleegkundige informeert en adviseert u op het terrein van reumatische aandoeningen. Ook kunt u met vragen en problemen die het gevolg zijn van deze aandoening bij haar terecht. In sommige situaties kan de reumaconsulent u doorverwijzen naar andere disciplines of instanties.

Ik heb een reumatische aandoening, mag ik een griepvaccinatie?

Een jaarlijkse griepvaccinatie wordt aanbevolen.

Hoe kom ik aan een herhaalrecept van mijn reumamedicatie?

Een methotrexaatrecept mag alleen door de reumatoloog worden voorgeschreven. Dit geldt ook voor biologicals en JAK-remmers en deze worden door de ziekenhuisapotheek verstrekt. Indien je hier een recept voor nodig hebt, krijgt je dat bij je polikliniekbezoek. Je kunt ook telefonisch een nieuw recept bestellen via het secretariaat reumatologie. Controleer voordat je contact opneemt met het secretariaat reumatologie of de apotheek de medicatie nog een keer mag herhalen (herhalingsrecept). De overige reumamedicijnen kun je via de huisarts verlengen.

Hoe kom ik aan een formulier voor bloedprikken?

Het labformulier wordt digitaal naar het laboratorium verzonden.

Op welke manier krijg ik de uitslagen van bloed of andere onderzoeken?

Bij afwijkende waarden en/of uitslagen krijgt je van ons bericht. Geen bericht is goed bericht. Tijdens de volgende controle-afspraak kun je de uitslagen bespreken met je reumatoloog. Bij afwijkende waarden en/of uitslagen krijgt u van ons bericht. Geen bericht is goed bericht. Tijdens de volgende controle afspraak kunt u de uitslagen bespreken met de reumatoloog.

Ik heb een pijnlijk, warm, rood en/of gezwollen gewricht. Wat moet ik doen? Wat betekent ‘bellen bij zwellen’?

Geef het gewricht rust, niet overbelasten. Koel het gewricht met ijspakkingen 3 x daags max. 10 minuten. Zo nodig voor de pijn paracetamol gebruiken ( 3 à 4 keer daags 1000 mg). Bellen bij zwellen: zo spoedig mogelijk, op maandag t/m vrijdag bij voorkeur vóór 10 uur in de ochtend. Er zal dan gekeken worden bij welke arts je op zo kort mogelijke termijn terecht kan voor beoordeling en advies

Ik ben patiënt bij de reumatoloog in Tjongerschans of Nij Smellinghe en ik heb een dringende vraag of wil een afspraak wijzigen. Wat moet ik doen wanneer de polikliniek in mijn ziekenhuis gesloten is?

Je kunt contact opnemen met het MCL (uitsluitend bij dringende vragen). Wijzigen van een afspraak kan telefonisch tijdens kantooruren op maandag t/m woensdag. 

De overheid vraagt mij om het donorregister in te vullen maar ik heb een reumatische aandoening, kan ik wel registreren voor donatie van mijn organen?

Je kunt het donorregister gewoon invullen. Er wordt altijd nog beoordeeld of jouw organen wel of niet geschikt zijn voor donorgebruik.

Waar vind ik betrouwbare informatie over medicatie?

NSAID’s (Naproxen, Diclofenac, Ibuprofen, Piroxicam, Celecoxib, Etoricoxib, Meloxicam, Indometacine)? Corticosteroïden (prednisolon, methylprednisolon, depomedrol, etc.)? DMARD’s  (Sulfasalazine, Methotrexaat, Plaquenil/Hydroxychloroquinel, Arava/Leflunomide, etc.)? Biologicals (Humira/Hyrimoz/Adalimumab, Enbrel/Etanercept, Infliximab, Cosentyx/Secukinumab, Orencia/Abatacept, Roactemra/Tocilizumab, Cimzia/Certolizumab, Simponi/Golimumab, Mabthera/Rituximab, Ixekizumab? JAK-remmers (Baricitinib/Olumiant, Tofacitinib/Xeljanz, Upadacitinib/Rinvocq, Filgotinib/Jyseleca)

Informatie over medicatie vind je de antwoorden op de website van ReumaNederland

Wat moet ik weten als ik methotrexaat gebruik?

Methotrexaat is een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt en hiermee de cellen die actief zijn in het ontstekingsproces bij reumatische aandoeningen. Hierdoor verminderen pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor er op langere termijn minder kans op gewrichtsschade is. Methotrexaat kan worden voorgeschreven als tablet of als onderhuidse injectie. Het is belangrijk dat methotrexaat 1 x per week op dezelfde dag wordt ingenomen of geïnjecteerd. Naast methotrexaat worden ook foliumzuurtabletten voorgeschreven om de bijwerkingen van methotrexaat te verminderen. Gebruik de  foliumzuurtabletten 24 en 48 uur na toediening van methotrexaat. Wanneer je methotrexaat gebruikt, moet je bloed gecontroleerd worden, in het begin vaker dan wanneer je al langer methotrexaat gebruikt. Methotrexaat kan niet worden gecombineerd met de antibiotica trimethoprim en co-trimoxazol omdat dit de aanmaak van bloedcellen kan onderdrukken. Het gebruik van alcohol in combinatie met methotrexaat verhoogt de kans op leverfunctiestoornissen, overleg daarom met je eigen behandelaar of gebruik van alcohol (met mate) is toegestaan. Bij operaties of andere (tandheelkundige) ingrepen adviseren wij je om aan te geven dat je methotrexaat gebruikt. Indien nodig kunnen maatregelen worden genomen maar meestal  kunt je de methotrexaat doorgebruiken. Wij adviseren je om jaarlijks een griepprik te nemen.

Ik ben vergeten mijn medicijnen in te nemen/ te injecteren; wat moet ik doen?

Dat hangt af van welke medicatie je gebruikt:

 • Voor methotrexaat tabletten of injecties : wanneer je hier binnen 1 dag achter komt, neem je zo snel mogelijk alsnog de tabletten of de injectie. Is er meer dan één dag verstreken? Dan kunt je deze tabletten of injectie het beste overslaan en de week daarop de medicatie hervatten op de gebruikelijke dag.
 • Voor medicatie die je dagelijks gebruikt (NSAID’s, DMARDS, JAK-remmers) adviseren wij je gewoon door te gaan met de eerstvolgende dosis en niet alsnog de vergeten medicatie in te nemen.
 • Voor biologicals adviseren wij je de injectie zo snel mogelijk alsnog te nemen. Daarna ga je door met het voorgeschreven schema.
 1. Wanneer mag ik geen methotrexaat gebruiken?
  • Bij koorts met klachten van benauwdheid, hoesten of een andere ernstige infectie adviseren wij je geen methotrexaat te gebruiken en contact op te nemen met je reumatoloog/reumaconsulent
  • Bij ernstige diarree en braken adviseren wij je de methotrexaat een keer over te slaan en weer te hervatten na een week op de gebruikelijke dag.
  • Bij zwangerschap: zie punt 14.

 

Wanneer mag ik mijn biological/JAK remmer niet innemen/injecteren?

Als je een infectie hebt; wanneer je koorts hebt (>38.5◦C) en bij antibioticagebruik vanwege een infectie mag je geen biological gebruiken. Zodra je bent hersteld of de antibioticakuur op is, mag je weer herstarten. Ook bij kortademigheid en gezwollen enkels adviseren wij  je te overleggen met je huisarts of reumatoloog/reumaconsulent

Waarom moet ik bepaalde medicijnen zelf betalen?

Het bedrag dat je bij de apotheek voor een receptmedicijn betaalt, bestaat uit 2 onderdelen. De kosten van het medicijn zelf en een vergoeding voor de dienstverlening van de apotheek. Zorgverzekeraars en apothekers spreken deze bedragen samen af. Daarom kan de prijs van hetzelfde medicijn verschillen per zorgverzekeraar, per zorgpolis en per apotheek. Vraag je apotheker welke kosten je vergoed krijgt. Op Medicijnkosten.nl vind je informatie over de vergoeding van geneesmiddelen

Wat moet ik doen wanneer ik bijwerkingen op mijn reumamedicijnen heb?

Overleg met je reumatoloog of reumaconsulent alvorens je reumamedicatie door te gebruiken.

Ik ben bloeddonor, mag ik reumamedicatie gebruiken?

Het hangt ervan af welke medicatie je gebruikt maar over het algemeen kun je geen bloeddonor zijn bij het gebruik van reumamedicatie.

Ik moet gevaccineerd worden voor een reis buiten Europa, kan dit in combinatie met mijn reumamedicijnen?

Bij gebruik van DMARD’s, biologicals en/of JAK-remmers adviseren wij je wanneer e plannen voor een verre reis maakt of om andere redenen een vaccinatie nodig hebt tijdig je reumatoloog/reumaconsulent te raadplegen. Bij sommige vaccinaties is het nodig de reumamedicatie op tijd te staken, echter niet bij de veelgebruikte griep- corona- of pneumokokkenvaccinaties.

Ik ben zwanger of heb een zwangerschapswens, mag ik mijn reumamedicatie doorgebruiken?

Bij zwangerschap of de wens om zwanger te worden adviseren wij je dit met je behandelaar te bespreken. Zwangerschap tijdens het gebruik van methotrexaat wordt sterk ontraden omdat er aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan. Methotrexaat gaat over in de moedermelk, daarom mag je geen borstvoeding geven als je methotrexaat gebruikt.

Kan ik gevaccineerd worden tegen COVID-19 met ieder vaccin?

Ja, volgens de NVR (de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie) kan je veilig gevaccineerd worden met elke soort / elk merk vaccin.

Moet ik met mijn reumamedicijnen stoppen wanneer ik gevaccineerd word?

Nee, dat is niet nodig, maar wel kunnen afweeronderdrukkende medicijnen de vaccinatie wat minder effectief maken. Dat neemt niet weg dat de vaccinatie je dan nog steeds bescherming biedt tegen een corona-infectie. De inschatting is dat een corona-infectie een veel groter risico voor je gezondheid vormt dan een vaccinatie. Mabthera/Rituximab is een uitzondering, overleg dan met je reumatoloog wat het beste moment voor vaccinatie is.

Moet ik een boostervaccinatie hebben omdat ik afweeronderdrukkende medicijnen gebruik?

Wij volgen hierin de landelijke richtlijn. Meer informatie kun je vinden op de websites van het RIVM of ReumaNederland

Behoor ik tot een risicogroep?

Vanwege het mogelijk verhoogde risico op besmetting met het coronavirus worden mensen die afweeronderdrukkende reumamedicijnen gebruiken (zoals methotrexaat of biologische medicijnen), beschouwd als een kwetsbare groep, ook wel de ‘hoogrisicogroep’ genoemd. Als je behoort tot deze hoogrisicogroep, is het verstandig om extra adviezen voor deze groep op te volgen. De meest actuele adviezen voor mensen in de hoogrisicogroep vind je op:

www.thuisarts.nl

www.RIVM.nl

ReumaNederland heeft de laatste adviezen van de NVR ook verwerkt.

Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer honderd verschillende aandoeningen, zoals ontstekingen van gewrichten, pezen, spieren, botten en inwendige organen. De reumatische aandoeningen worden verdeeld in drie groepen:

 

 • ontstekingsziekten (zoals reumatoïde artritis, jicht, artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew)
 • degeneratieve aandoeningen (zoals artrose)
 • weke delen reuma (fibromyalgie en bursitis)

De reumatoloog kan verschillende onderzoeken uitvoeren om tot een diagnose te komen.

De best mogelijke zorgervaring

Wij staan dag en nacht voor u klaar