Terug naar Oogheelkunde

Blefaritis (ooglidrandontsteking)

Wat is blefaritis?

Blefaritis is een ontsteking (en vaak ook infectie) van de ooglidranden. In de ooglidranden bevinden zich talgkliertjes (de kliertjes van Meibom), en de haarzakjes met de wimperharen. De Meibomkliertjes kunnen verstopt zijn, maar ook te veel talg afgeven. Beide situaties worden Meibomklierdysfunctie genoemd.

 

Wat is Meibomklierdysfunctie?

De ontsteking en infectie bij blefaritis treedt vaak op als er al langer een verandering van de kliertjes van Meibom bestaat. Deze Meibomkliertjes produceren vetten die weer terecht komen in de tranenfilm. De tranenfilm speelt een belangrijke rol bij de bescherming en voeding van het oog.

 

Oorzaak blefaritis en Meibomklierdysfunctie

Als er door de Meibomkliertjes te veel talg (vetten) wordt geproduceerd, blijft dit aan de oogharen kleven. Het wordt vervolgens zuur, waardoor de ooglidranden en het oogoppervlak geïrriteerd raken.

 

Soms komt blefaritis voor bij andere huidaandoeningen, zoals eczeem en rosacea, waarbij regelmatig pukkeltjes en puistjes, vooral op de wangen, opspelen.

 

Meibomklierdysfunctie kan heel verschillende oorzaken hebben, zoals medicijn‐ en contactlensgebruik, allergie, hormonale veranderingen zoals zwangerschap en overgang (menopauze), algemene ziektes zoals suikerziekte en schildklieraandoeningen.

 

Symptomen blefaritis en Meibomklierdysfunctie

Blefaritis is vooral lastig en soms cosmetisch onaantrekkelijk. De klachten bij blefaritis zijn vaak chronisch en kunnen van tijd tot tijd verergeren:

  • Een stekend, branderig gevoel en pijnlijke ogen;
  • Rode oogleden, en soms rode ogen;
  • Jeuk en tranende ogen.

Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt en waarbij soms zweervorming van het hoornvlies optreedt. Een verstopte talgklier of haarzakje kan soms nog extra ontsteken en opzwellen.

 

Behandeling blefaritis

Het kan niet genezen, maar wel onder controle gebracht worden, zodat u er weinig of geen hinder meer van ondervindt. Het is vooral van belang dat u regelmatig en grondig de ooglidranden reinigt:

  • Warme kompressen, zoals een warm washandje of pittenzakje, maken de bloedvaten wijder, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en de genezing versnelt;
  • Het masseren van de ooglidranden, waardoor de talg naar buiten gemasseerd wordt;
  • Reinigen ooglidranden en wimpers met een natgemaakte wattenstaaf/‐tip (eventueel met een paar druppels babyshampoo in lauw water);
  • Ook kunnen speciaal hiervoor verkrijgbare ooglidschoonmaakdoekjes/gel gebruikt worden;
  • Na de reiniging kunt u bij een infectie de (antibiotica of ontstekingsremmende) zalf/gel aanbrengen.
Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685