Oogheelkunde
Op de afdeling Oogheelkunde wordt u onderzocht en behandeld op aandoeningen van het oog en alles wat daarbij hoort. U komt op deze afdeling wanneer u bijvoorbeeld een oogontsteking heeft, speciale implantlenzen krijgt tegen staar, last heeft van droge ogen of bij een verstopping van de traanwegen.
Bij de oogarts
Bij uw eerste bezoek aan de oogarts wordt het hele oog onderzocht. U krijgt eerst een aantal metingen en soms ook enkele onderzoeken, zoals een gezichtsveldonderzoek. Vaak wordt u eerst gezien door een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA), een optometrist of orthoptist en pas daarna door de oogarts.
Oogdruppels
U krijgt meestal oogdruppels toegediend, die uw pupillen verwijden. Het inwerken van deze druppels duurt minimaal 30 minuten. Door het toedienen van deze oogdruppels kunt u absoluut niet zelf autorijden. Reis met het openbaar vervoer of neem iemand mee naar uw afspraak.
Bij de physician assistant
De physician assistant, kortweg PA genoemd, beschikt over brede medische kennis en vaardigheden. De PA is een medisch professional die de oogarts ondersteunt door zelfstandig bepaalde medische taken over te nemen. Ook het verrichten van medisch technische handelingen behoort tot de taak van de PA.
Bij de optometrist
De optometrist is een paramedicus waarbij u terecht kan als:
- u klachten heeft met het zien. Een optometrist kan beoordelen of u een brilsterkte nodig heeft of dat er sprake is van een oogprobleem waarbij een bril of contactlenzen geen oplossing bieden;
- u een bepaalde aandoening heeft of er aandoeningen in uw familie voorkomen, waarbij u risico loopt op oogproblemen.
Wanneer u een afspraak maakt met een optometrist zal deze een oogonderzoek uitvoeren om eventuele afwijkingen op te sporen. Het onderzoek bestaat onder andere uit:
- het meten van de gezichtsscherpte en waar nodig een oogmeting voor een bril of lenzen;
- het meten van de oogdruk;
- een onderzoek naar de gezondheid van de ogen zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de ogen.
Het is mogelijk de optometrist uw ogen onderzoekt bij:
- wazig zien
- hoofdpijn
- controle na een staaroperatie
- droge macula degeneratie
- diabetes mellitus
- glaucoom of als glaucoom in de familie voorkomt
Meer informatie is te vinden op www.optometrie.nl.
Bij de orthoptist
De orthoptist is een paramedicus die zich bezighoudt met een specifiek gedeelte van de oogheelkunde. De orthoptist onderzoekt en behandelt:
- de ontwikkeling van het zien
- scheelzien
- brilafwijkingen
- dubbelzien
- hoofdpijn en/of leesklachten
Kinderen krijgen tijdens het eerste onderzoek oogdruppels toegediend, waardoor de pupillen wijd worden. Het kind kan een dag last hebben van wazig zien en fel licht.
Meer informatie is te vinden op www.orthoptie.nl.
Contact met uw zorgverlener via de app BeterDichtbij
Onze polikliniek gebruikt de app BeterDichtbij voor makkelijk en veilig contact bij niet spoedeisende vragen. Klik hier voor meer informatie.
Oogheelkunde
Uw professionals
U heeft een bril of moet een bril gaan dragen. U overweegt dan ook om contactlenzen te gaan dragen. Dan komen er allerlei vragen op: Zou dit iets voor mij zijn, kan dat met mijn oogafwijking? Welk type contactlens is voor mij het meest geschikt? Zijn contactlenzen gevaarlijk? En waarschijnlijk nog meer vragen die opborrelen als uw oogsterkte gecorrigeerd moet worden.
In het algemeen zijn er 2 soorten contactlenzen: harde zuurstof doorlatende en zachte lenzen. Elk type heeft voor- en nadelen. Bijvoorbeeld: harde lenzen (ook wel vormstabiele lenzen genoemd) corrigeren onregelmatige hoornvliesafwijkingen, zoals hogere cylinders, beter dan zachte lenzen. Aan de andere kant zijn zachte lenzen veel comfortabeler en wennen sneller dan harde lenzen.
Contactlensspecialist
De keuze voor de beste contactlens moet worden gemaakt tijdens een consult bij de contactlensspecialist. De kromming van uw hoornvlies, de traanvocht productie, de oogleden, de knipperbeweging en het zuurstofgehalte van je hoornvlies zijn enkele aspecten die de contactlensspecialist onderzoekt alvorens een contactlensadvies te geven. U moet hierbij ook aangeven wat u verwacht van uw contactlenzen. Wilt u de hele dag contactlenzen dragen of halve dagen? Wilt u er mee sporten? Wat voor werk doet u (verricht u bijvoorbeeld intensief beeldschermwerk of zit u in de bouw)? Al die aspecten neemt de contactlensspecialist mee om een goed advies te geven.
Discipline
Het dragen van contactlenzen eist ook van de drager strenge discipline. Wilt u veilig en verantwoord contactlenzen dragen? Dan moet u zich goed houden aan de spelregels. Te lang lenzen dragen of het gebruik van ongeschikte contactlensvloeistoffen geeft vroeg of laat oogklachten. In de oogheelkundige klinieken zien oogartsen dagelijks contactlens-gerelateerde oogheelkundige problemen. De meeste problemen kunnen worden toegeschreven aan slecht passende lenzen en verkeerd contactlensgebruik.
Sinds oktober 2013 is de Tjongerschans samen met de oogartsen en een contactlensspecialist een samenwerking begonnen in de vorm van de nieuwe contactlenspraktijk “Care Lens”. Door de bundeling van ziekenhuisfaciliteiten met een directe aanwezigheid van oogartsen en de contactlensspecialist garandeert Care Lens de hoogste kwaliteit op oogzorg gebied. Deze hoge kwaliteit is ook het gevolg van het gebruik maken van de pentacam. De pentacam is het meest betrouwbare apparaat om het oog in kaart te brengen. Een pentacam-onderzoek, een zogenaamde corneatopografie, helpt om te bepalen of het hoornvlies een natuurlijke vorm heeft of juist onregelmatig is. Zo heeft bijvoorbeeld meer dan de helft van alle mensen een cilinderafwijking. In bijna alle gevallen is een cilinder volkomen onschuldig. In sommige gevallen echter ontstaat de cilinder door een oogafwijking zoals bijvoorbeeld een keratoconus. Met behulp van de pentacam, die het hoornvlies op tienduizenden punten in kaart brengt, is het mogelijk om contactlenzen met de hoogst mogelijke precisie aan te meten.
Afspraak maken
Via de polikliniek Oogheelkunde kunt u telefonisch een afspraak maken met de contactlensspecialiste Oogheelkunde Sabrina van Bockhooven-Grine. Zij is technisch oogheelkundig assistent (TOA) en docent contactlenzen op het Deltion College in Zwolle. De polikliniek is bereikbaar via van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur via 0513 - 685 420. U kunt haar ook mailen via sabrina.grine@tjongerschans.nl.
Op het Low Vision & Revalidatie spreekuur kunnen slechtziende patiënten terecht met al hun vragen over hulpmiddelen en revalidatie. Het spreekuur is een samenwerking tussen Ziekenhuis Tjongerschans, Ergra Low Vision en Koninklijke Visio.Het spreekuur bestaat uit twee delen: een Low Vision onderzoek door Ergra Low Vision en een gesprek met een revalidatiespecialist van Visio. De oogarts verwijst de patiënt door naar het Low Vision & Revalidatie spreekuur.
Slechtziendheid
Er is sprake van slechtziendheid wanneer het niet meer mogelijk is om met een bril of contactlenzen op optimale sterkte de dagelijkse dingen te doen. Denkt u hierbij aan activiteiten als lezen, schrijven, TV kijken of het uitoefenen van een hobby.
Deel 1: het low vision onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt door de low vision specialist van Ergra Low Vision bekeken of u met een speciale bril en/of hulpmiddel in staat bent om die dingen te blijven doen of weer te gaan doen waarin u beperkt wordt door uw gezichtsvermogen. Zo kunt u wellicht met een handloep de etiketten in de supermarkt weer goed lezen of met een speciaal voor u op maat gemaakte telescoopbril de ondertiteling op televisie weer goed zien.
Deel 2: het gesprek met de revalidatiespecialist
Een visuele beperking kan helaas alledaagse activiteiten, zoals de krant lezen, televisie kijken, het huishouden doen of werken minder vanzelfsprekend maken. Wellicht heeft u vragen over hoe u bepaalde dingen nog wel kunt blijven doen of wilt u voorbereid zijn op wat u nog te wachten staat. Om u bij dit soort vragen te begeleiden, krijgt u tijdens het spreekuur ook advies van een revalidatiespecialist van Visio.
Ergra Low Vision
Ergra Low Vision is ruim 50 jaar specialist op het gebied van Low Vision in Nederland en Duitsland. Ergra Low Vision is werkzaam op meer dan 200 locaties en werkt nauw samen met oogartsen, revalidatiecentra en patiëntenorganisaties.
Contact
Carnegielaan 6
2517 KH Den Haag
070 - 311 40 70
info@ergra-low-vision.nl
www.ikwilbeterzien.nl
Koninklijke Visio
Visio is het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Bij Visio kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn, ook indien daarnaast sprake is van een verstandelijke, lichamelijke of andere zintuigelijke beperking. Visio biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen. Medewerkers van Visio kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet kan. Het vizier staat altijd gericht op resultaat, samenhang en betrouwbaarheid. Visio realiseert met een persoonlijke aanpak tevreden cliënten. Respect voor de cliënt en haar keuzes en de kwaliteit van zijn of haar leven staat voorop.
Kijk voor meer informatie op www.visio.org of bel met het cliëntenservicebureau van Koninklijke Visio: 088 - 585 85 85.