Hormoontherapie

Hormoontherapie zetten we in bij kanker die gevoelig is voor bepaalde (geslachts)hormonen. De behandeling moet de productie van hormonen verminderen of blokkeren, zodat ze geen invloed meer hebben op de kankercellen. Hierdoor sterven de cellen af. U krijgt hormoontherapie altijd in combinatie met andere behandelingen.

 

Waarom krijgt u hormoontherapie?

Hormoontherapie is een aanvulling op uw behandeling met als doel u te genezen. De therapie kan ook voorkomen dat u opnieuw kanker krijgt. Als u uitzaaiingen heeft, dan kan hormoontherapie uw klachten verminderen of de ziekte tijdelijk remmen. In enkele gevallen krijgt u hormoontherapie voorafgaand aan uw operatie of bestraling. Zo moet de tumor beter behandelbaar worden.

Wanneer krijgt u hormoontherapie?

U kunt alleen hormoontherapie krijgen als u een vorm van kanker heeft waarbij hormonen een rol spelen. Dit houdt in dat hormonen de groei van de kankercellen bevorderen.

Waar krijgt u hormoontherapie?

Uw arts schrijft u hormoontherapie voor. U neemt de medicijnen thuis.

Hoe werkt hormoontherapie?

U wordt behandeld met medicijnen (hormoonpreparaten). Zij remmen de aanmaak of de werking van de hormonen. U krijgt de medicijnen via injectie of een tablet. Soms wordt het orgaan dat de hormonen aanmaakt operatief verwijderd. Bij vrouwen zijn dit de eierstokken en bij mannen de zaadballen.

Hoe lang duurt hormoontherapie?

Behandeling met hormonen kan maanden tot jaren duren. Als de tumor niet meer op de medicijnen reageert, kunt u soms met een andere hormoontherapie starten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Net als alle intensieve behandelmethoden kent hormoontherapie bijwerkingen. De mate en ernst van de bijwerkingen is per persoon verschillend en afhankelijk van een groot aantal factoren. Mogelijke klachten zijn:

  • Misselijkheid;
  • Vermoeidheid;
  • Gewichtstoename.
  • Bij vrouwen: vervoegde overgang.

Of u last krijgt van bijwerkingen hangt af van het soort kanker dat u heeft en de behandeling die u krijgt. Praat hierover met uw arts. Hij informeert u en geeft u adviezen om de bijwerkingen te beperken.