Bestraling

Radiotherapie is een behandeling met bestraling. Bestraling beschadigt de kankercellen zo, dat ze zich hierna niet meer kunnen delen. Andere cellen herstellen wel van de bestraling.

Soms is bestraling uw enige behandeling. U kunt echter ook bestraald worden in combinatie met bijvoorbeeld een operatie of chemotherapie. De chemotherapie zorgt dan dat de bestraling beter zijn werk doet. Soms krijgt u chemotherapie in dezelfde periode als de bestraling.

De bestraling wordt gegeven in het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) te Leeuwarden.

Waarom wordt u bestraald?

Het doel van een bestraling kan heel verschillend zijn. Bestralingen kunnen als doel hebben u te genezen, soms in combinatie met een andere genezende behandeling. U kunt bestraald worden:

  • Voor uw operatie, zodat de kans op een succesvolle operatie groter is;
  • Na uw operatie, omdat de tumor niet helemaal is weggehaald of omdat uw arts vermoedt dat er tumorcellen zijn achtergebleven;
  • Om de tumor te laten slinken of de groei af te remmen;
  • Om klachten te verminderen, als de kanker niet meer te genezen is en u bijvoorbeeld pijnklachten of bloedingen heeft die veroorzaakt worden door een groeiende

Hoe werkt radiotherapie?

U ligt op een bestralingstafel. De kop van het bestralingstoestel kan zich in een hele cirkel om u heen draaien. Zo kunt van alle kanten bestraald worden. De bestraling gebeurt van buiten af, door de huid heen. Een bestralingsafspraak duurt meestal 15 minuten. De meeste tijd kost het om u in exact de juiste positie te leggen. De bestraling zelf duurt hooguit enkele minuten.

Hoe lang duurt de behandeling?

De radiotherapeut bepaalt het aantal bestralingen. Afhankelijk van uw bestralingsschema wordt u 1 tot 7 weken bestraald. U wordt op werkdagen bestraald, meestal 5 keer per week.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bijwerkingen zijn afhankelijk van de behandeling die u krijgt en van het gebied dat bestraald wordt. Hoeveel last u van de bijwerkingen krijgt, hangt af van een groot aantal factoren. Dit verschilt per persoon. Uw radiotherapeut informeert u hierover.