Lumbaalpunctie

Wat is een lumbaalpunctie?

Bij een lumbaalpunctie nemen we hersenvocht uit uw wervelkanaal af. Dit hersenvocht noemen we ook wel liquor. Liquor kan ons informatie geven over aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwervels.

Rond de hersenen en het ruggenmerg zitten vliezen. Liquor bevindt zich tussen deze vliezen. Het dient onder andere als een soort stootkussen om de tere hersenen en het ruggenmerg te beschermen. Het ruggenmerg wordt verder beschermd door de wervelkolom.

De punctie wordt verricht ter hoogte van het onderste gedeelte van de wervelkolom, omdat zich hier geen ruggenmerg bevindt, alleen liquor. Er bestaat dus geen gevaar voor beschadiging van uw ruggenmerg.

Wat moet u weten voor het lumbaalpunctie onderzoek?

Het onderzoek wordt meestal uitgevoerd op de verpleegafdeling of dagbehandeling. Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig. U kunt tevoren gewoon eten en drinken. Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren doorgeven aan de arts.

Het lumbaalpunctie onderzoek

Tijdens de punctie zit u op de rand van het bed of ligt u op de linker zij met een bolle rug. De neus wordt zover mogelijk naar de knieën gebracht.

Door de bolling van de rug wordt de ruimte tussen de ruggenwervels zo groot mogelijk en kan de neuroloog de punctie, laag onder in de rug, gemakkelijker verrichten. Als u zich ontspant, is dit niet pijnlijker dan een bloedprik in de arm. Bij een uitgebreid liquoronderzoek wordt soms na het onderzoek bloed afgenomen. Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

Bijwerkingen

Soms ontstaat na het onderzoek hoofdpijn of nekpijn. Dit is het gevolg van de onderdruk in het hoofd door het afnemen van liquor en het nalekken. Het is verder onschuldig en duurt normaal gesproken niet langer dan een week. Door plat te gaan liggen verdwijnt de hoofdpijn meestal binnen 15 minuten. Ook pijn onderin de rug - op de plek van de punctie - kan voorkomen.

Nazorg

In samenspraak met uw neuroloog wordt in principe 1 uur platte bedrust voorgeschreven. Dit houdt in dat u wel op uw zij of buik mag liggen. Indien dit onderzoek op de dagbehandeling plaatsvindt, mag u daarna weer naar huis. Bij het ontstaan van koorts of heftige hoofdpijn moet u contact opnemen met het ziekenhuis of de huisarts.