Evoked potential onderzoek

Doel van het evoked potential onderzoek

Het meten van de elektrische activiteit van:

 • de gevoelszenuw (S.S.E.P.)
 • de gezichtszenuw (V.E.P.)

Duur van de onderzoeken

De S.S.E.P.  en de V.E.P. duren elk ongeveer 30 minuten.

Voorbereiding evoked potential onderzoek

Geen van deze onderzoeken vereist enige voorbereiding van uw kant. U mag gewoon eten en drinken. Uw medicijnen kunt u gewoon gebruiken, tenzij uw arts anders adviseert.

Verloop van de onderzoeken

 • S.E.P.
  Bij dit onderzoek gaan we na of uw gevoelszenuwen goed functioneren.
  Door zwakke elektrische schokjes of tikken op uw huid prikkelen we de gevoelszenuw. Op verschillende plaatsen worden kleine naaldjes aangebracht. Dit zijn er 6 in totaal. U voelt hiervan een klein prikje. De naaldjes plaatsen we op uw hoofd, in uw nek en in het kuiltje bij uw sleutelbeen.
  Via deze naaldjes meten en registreren we de elektrische activiteit van uw zenuwen. De ogen houdt u tijdens het onderzoek gesloten. Tijdens het onderzoek dient u zich zo goed mogelijk te ontspannen.
 • E.P.
  Bij dit onderzoek testen we uw oogzenuw. U zit tijdens het onderzoek gewoon op een stoel en kijkt enige tijd naar een televisiescherm. Op het hoofd krijgt u 3 kleine naaldjes. U voelt hiervan een klein prikje. Via de naaldjes meten en registreren we de elektrische activiteit van uw hersenen. Hier voelt u niets van. Een bril die u draagt om in de verte te zien, dient u gewoon op te zetten.

Tot slot

Met uw arts spreekt u voor het onderzoek af wanneer en hoe u de uitslag te horen krijgt. Laboranten van de functieafdeling kunnen u er geen mededelingen over doen.

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan de laboranten van de afdeling.

Verhinderd

Door de secretaresse van uw arts is er een afspraak voor u gemaakt. Mocht u zijn verhinderd, neemt u dan zo spoedig mogelijk contact op met de E.E.G. afdeling.