Terug naar Neurologie

EEG (elektro-encefalogram)

Met een EEG (elektro-encefalogram) meten we uw hersenactiviteit. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur en u mag voorafgaand aan het onderzoek gewoon eten, drinken en eventuele medicijnen innemen (tenzij uw arts anders adviseert). Wel verzoeken we u een lijstje mee te nemen van de medicijnen die u in de week voorafgaand aan het onderzoek heeft gebruikt. Ook vragen wij u uw haren goed te wassen en te drogen en geen haarlak, haarcrème of gel te gebruiken. Dit geldt ook voor kinderen.

Extra voorbereiding bij kleine kinderen

Het EEG voor kleine kinderen spreken we meestal aan het begin van de middag af. Tijdens het onderzoek is het de bedoeling dat de kinderen zo stil mogelijk liggen. Omdat dit best wel moeilijk  is voor kinderen, is het prettig als ze tijdens het onderzoek wat slapen. Het is daarom nodig dat uw kind voor het onderzoek wat vermoeid is. Het ochtendslaapje van uw peuter kunt u beter overslaan.

De ervaring leert dat kinderen het onderzoek soms onprettig vinden. De vreemde omgeving en de draadjes op het hoofd kunnen een kind angstig maken. Wij hebben daar begrip voor en doen ons best het kind gerust te stellen. Ook is het belangrijk dat u van te voren probeert uit te leggen wat er gaat gebeuren. Het is verstandig een flesje drinken en een vertrouwd stukje speelgoed mee te nemen.

U kunt gedurende het gehele onderzoek bij uw kind blijven.

 

Verloop van het onderzoek

Met een centimeter worden verschillende punten uitgemeten op het hoofd. Deze worden vervolgens met een huidpotlood op het hoofd getekend. Hierna worden er 23 dopjes (elektroden) op het hoofd geplakt die gevuld zijn met een contactcrème. We schuren deze dopjes licht over de hoofdhuid. De elektroden zijn verbonden met het EEG-toestel. Dit toestel registreert de elektrische activiteit van de hersenen. U voelt hier echter niets van.

Gedurende het onderzoek ligt u op een gemakkelijk bed met de ogen gesloten. Enkele malen vragen we u om de ogen te openen en te sluiten en halverwege het onderzoek verzoeken we u om ongeveer 3 minuten lang te zuchten.

Tijdens het laatste deel van het onderzoek krijgt u een lamp voor u die met tussenpozen knippert. Hierna verwijderen we de elektroden en de contactcrème met behulp van een oplosmiddel weer uit uw haar.

Contact
Ziekenhuis Tjongerschans Thialfweg 44
8441 PW Heerenveen
0513 - 685 685
Polikliniek Lemmer Van Rijgersmapark 1
8531 JA Lemmer
0514 - 568 200
Orthoradius, locatie Sportstad Abe Lenstraboulevard 23B
8448 JA Heerenveen
0513 - 685 335
Polikliniek Steenwijk Mr. Zigher ter Steghestraat 9
8331 KG Steenwijk
0513 - 685 245
De Werf Sluisdijk 30
8501 BZ Joure
0513 - 685 685