Sialography

Met sialografie brengen we het afvoerbuizensysteem van uw speekselklier in beeld. Dit doen we door in de hoofdafvoergang contrastvloeistof te spuiten en daarna een röntgenfoto te maken. Zo kunnen we de aanwezigheid van speekselstenen, vernauwingen van de afvoerbuizen en verwijdingen die duiden op ontsteking in beeld brengen.

De uitvoergang van de voor uw oor gelegen oorspeekselklier mondt uit in uw wang, ter hoogte van de kiezen in uw bovenkaak. De onderkaakspeekselklier ligt aan beide kanten onder en binnen de kaakhoek. De uitvoergang mondt in de mondbodem achter de ondertanden uit, net naast uw tongbandje. In zowel de uitvoergang van de oorspeekselklier als de onderkaakspeekselklier kunnen we contrastvloeistof spuiten. De ondertongspeekselklier mondt met talrijke uitvoergangetjes uit in uw mondbodem. Deze gangetjes zijn te klein om opgespoten te kunnen worden. Sialografie is dus alleen mogelijk bij de oorspeekselklier en de onderkaakspeekselklier.

Risico’s en contra-indicaties

Bij het onderzoek maken we gebruik van röntgenstraling. Het is daarom van belang om aan te geven of u zwanger bent. Tijdens de zwangerschap maken we bij voorkeur geen röntgenfoto’s, tenzij het echt noodzakelijk is.

Bent u overgevoelig voor geneesmiddelen of contrastvloeistof? Vertelt u dit dan voor het onderzoek aan de kaakchirurg. Als de speekselklier acuut ontstoken is, kunnen we geen sialogram maken. Het onderzoek wordt dan uitgesteld.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de kaakchirurg. De kaakchirurg wordt geassisteerd door de assistente.

Het onderzoek vindt plaats in een tandartsstoel. Tijdens het onderzoek kunt u geen kunstgebit, frameprothese of plaatje dragen. Die kunt u in een bakje doen dat u van de assistente krijgt.

De assistente plaatst een felle lamp boven uw hoofd. Allereerst wordt de uitvoergang van de speekselklier opgezocht. Hier is geduld voor nodig. De uitgang is namelijk zeer klein en daarom moeilijk te vinden. Om de uitgang beter te kunnen zien, moet u soms een beetje citroenzuurpoeder in de mond nemen waardoor de speekselproductie wordt bevorderd. Als de uitvoergang goed in beeld is, spuit de kaakchirurg hierin een kleine hoeveelheid contrastmiddel. Dit geeft een onaangenaam, drukkend gevoel. Vervolgens wordt de uitvoergang met behulp van een hechting tijdelijk afgebonden, zodat het contrastmiddel niet direct de speekselklier weer uitloopt. Daarna mag u uw mond spoelen met water, zodat eventueel in de mond gelopen contrastmiddel weer wegspoelt.

Nadat de onderkaakspeekselklier is opgespoten, maken we eerst een röntgenfoto om te controleren of de speekselklier voldoende is gevuld. Vervolgens wordt een ‘Cone Beam CT-scan’ gemaakt waarmee we uw speekselklier driedimensionaal in alle richtingen kunnen beoordelen. Dit noemen we ook wel een CB-CT-sialogram van de oorspeekselklier. De opnamen die we hebben gemaakt, worden daarna bewerkt zodat het gehele afvoerbuizensysteem van uw speekselklier gedetailleerd in beeld wordt gebracht.

U wordt teruggebracht naar de kaakchirurg. De hechting wordt verwijderd zodat het contrastmiddel via de uitvoergang weer uit de klier wegloopt. Dit geeft een bittere smaak in uw mond. U mag de mond weer spoelen.

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

We adviseren om de eerste dagen na het onderzoek de speekselklier meerdere malen per dag te masseren zodat eventueel achtergebleven contrastmiddel alsnog uit de speekselklier stroomt.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek bespreekt de kaakchirurg direct na het onderzoek met u.