Ooglidcorrectie

Het goed functioneren van uw ogen hangt onder andere af van de positie van uw oogleden. Bovendien hebben uw oogleden grote invloed op uw uiterlijk. De meest voorkomende afwijking van de bovenoogleden is een teveel aan huid van het ooglid. Als deze afwijking uw gezichtsveld beperkt en/of vermoeidheid en irritatie van uw ogen veroorzaakt, kan een operatie uitkomst bieden. Deze ingreep wordt meestal door uw oogarts verricht.

Oorzaak

De huid van de oogleden is dun en daardoor gevoelig voor uitrekking. Veel mensen ontwikkelen daardoor ook in de loop der jaren een teveel aan huid in de oogleden. Wanneer de huid over de rand van uw ooglid hangt, veroorzaakt dit een beperking van uw bovenste gezichtsveld. Vaak verslapt niet alleen uw huid, maar ook het onderliggende bindweefsel. Hierdoor kan vet uit uw oogkas naar voren komen. Dit heeft zwelling van het ooglid tot gevolg.

Operatie

Voor deze operatie wordt u plaatselijk verdoofd. We verwijderen het teveel aan huid en vet. Direct na de ingreep krijgt u vaak even een ijsbril op om zwelling te beperken. De hechting waarmee we het wondje sluiten, moet na een week weer worden verwijderd op de polikliniek Oogheelkunde. Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi.

Complicaties

Een lichte asymmetrie (ongelijkheid) in de hoogte en vorm van de huidplooi of de littekens kan voorkomen. Ernstige complicaties zoals een wondinfectie of een bloeding achter de oogbol komen zelden voor.

Kosten

Wanneer het teveel aan huid een beperking van het gezichtsveld veroorzaakt, dan is er sprake van een medische indicatie en wordt de operatie door uw verzekering vergoed. Normaal gesproken vraagt uw oogarts van tevoren toestemming voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar.