Leukoplakie

Leukoplakie is een aandoening die zich kenmerkt door een witte verkleuring van uw slijmvliezen. Het kan onder andere voorkomen in uw mond, slokdarm, blaas of baarmoederhals. Het woord leukoplakie betekent dan ook letterlijk ‘witte plak’.

De aanslag die op uw tong of wangslijmvlies ontstaat kan hard of zacht aanvoelen, glad, wratachtig of hobbelig zijn en hoeft geen pijn te doen. Leukoplakie in de mond kan in sommige gevallen kwaadaardig worden en op die manier mondkanker vormen. Leukoplakie in de mond komt met name voor boven de leeftijd van 40 jaar.

Oorzaak van leukoplakie in de mond

De oorzaak van leukoplakie blijft in veel gevallen onbekend. Het ontstaan kan te maken met chemische of mechanische schade aan uw slijmvliezen waardoor die veranderen om zich te beschermen. Belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van leukoplakie zijn:

  • Roken;
  • Alcoholgebruik;
  • Een slecht zittend kunstgebit;
  • Continue irritatie van het slijmvlies, bijvoorbeeld door een scherp randje van een kies.

Leukoplakie in de mond kan ook veroorzaakt worden door een infectie met bijvoorbeeld een schimmel of bacterie. Een speciale vorm van leukoplakie, namelijk de zogenaamde harige leukoplakie geeft een witgrijze aanslag in de mondholte. Dit subtype wordt veroorzaakt door een bepaald virus (Ebstein Bar virus) en komt vaak voor bij mensen met HIV/aids.

Symptomen van leukoplakie

Het belangrijkste symptoom van leukoplakie is de witte aanslag in uw mond. Het begint vaak met een wit plekje op de rand van uw tong. De rest van uw tong, de bodem van uw mond en uw wangslijmvlies zijn andere veelvoorkomende locaties. In sommige gevallen kan de leukoplakie ook op uw gehemelte, lippen of in uw keel zitten. De plekken kunnen soms zo uitgebreid zijn dat u een volledig witte tong heeft.

De witte plekken kunnen hard of zacht, wel of niet verdikt, glad, hobbelig of wratachtig zijn en kunnen kleine barstjes vertonen. Ze doen meestal geen pijn maar kunnen wel een onaangenaam branderig gevoel geven.

Bij leukoplakie door bijvoorbeeld een schimmelinfectie van de mond, zogenaamde spruw of candidiasis, is de witte verkleuring weg te wrijven. Uit de mond stinken is geen typisch symptoom voor deze aandoening.